La noi nu a ajuns, insa se trage in principiu din aceeasi masina. La noi o a aparut sub o forma modificata a Daciei 1300. La ei au Renault 15 si Renault 17, practic doua versiuni Coupe ale modelului Renault 12 sau Dacia 1300. In realitate Dacia 1410 Sport poate fi considerata mai mult un Coupe, acesta fiind definit ca un "sedan" cu doua usi, deci portbagaj de sedan cu doua usi. Renault 15 si 17 bat mai mult spre hatchback cu doua usi. In viata de zi cu zi, termenul de "coupe" este folosit eronat si la hatchbackurile cu doua usi, dar sa spunem ca este relativ corect.

Vorbim in principiu despre Renault 17, dar am adus in discutie si 15 pentru ca sunt aceleasi masini in mare parte, diferenta notabila fiind la capitolul faruri, unde la 17 sunt rotunde in numar de 4 si la 15 sunt doar doua dreptunghiulare. Asta si alte mici diferente de design pe ici pe colo. Farurile dreptunghiulare au aparut si pe Renault 17 in varianta TL vanduta pe unele piete. Ambele au fost prezentate la Paris Motor Show in 1971.

 

 

Din punct de vedere mecanic, ambele foloseau platforma lui Renault 12, iar pe versiunile mai performante ca R17 TS sau R17 Gordini a fost folosit un motor de 1565cmc si aproximativ 110cp, imprumutat de la Renault 16 TS. Chiar daca aspectul aduce foarte mult cu Renault 12, se spune ca aceasta caroserie era refacuta in totalitate. Chiar daca mai sus am mentionat doua modele mai performante, R17 TS este de fapt vechea denumire pentru R17 Gordini. Renault 17 a primit un facelift in 1976 care includea niste modificari minore la capitolul grila frontala si bari. Cele doua modele au fost vandute si in alte tari precum Australia sau chiar Statele Unite, dar au fost folosite si in motorsport, fara castiguri notabile. Renault 17 si 15 au avut si niste variante cabrio care bateau foarte mult spre targa, adica doar partea de sus a plafonului fiind glisanta spre spate

Solido a reprodus Renault 17 la scara 1/18 intr-un galben aprins cu decaluri specifice unei masini sport. Acestea au ajuns si in magazinul nostru si se pot comanda chiar acum.