Se spune ca Opelul este Loganul neamtului, insa multi nu stiu ca Opel a ajutat multi producatori la un moment dat, producatori care acum sunt vazuti peste acesta. Opel a fost mereu acel producator care ofera tot ce ofera si concurenta sau chiar mai mult, la preturi mult mai mici.

Printre multe modele cunoscute de la Opel, sunt si cateva modele care au devenit clasice, dar si iconice pentru numele producatorului. Printre acestea amintim: Ascona, Kadett, Senator, Manta, GT, etc.

Modelul despre care vorbim acum, este Opel Manta. Manta a fost lansat in anul 1970, in perioada in care o buna parte din masini, foloseau propulsia spate (tractiune spate, cum ii spun majoritatea). A fost gandit ca un competitor direct pentru Ford Capri, un coupe sportiv, cu o alura de muscle car american, datorita grilei frontale cu faruri rotunde. Stopurile erau similare cu cele folosite pe Opel GT. Modelul Manta A a ajuns model de serie, inspirat din modelul conceptul Manta Ray anuntat in 1961, model dupa care a fost inspirat si Corvette-ul din 1968. Opel Manta a fost vandut sub diferite nume de Vauxhall in UK si Buick in Statele Unite de catre compania mama, General Motors. Opel Manta A (poza jos) a fost vandut cu motorizari de 1.6 si 1.9 (in US doar cu 1.9), dar si cu un motor 1.2 in Europa. Acestea venea cu transmisii manuale cu 4 viteze sau automate cu 3 viteze. Modelul a fost folosit in nenumarate etape de raliu, datorita controlului precis al masinii. Intre 1973 si 1974, a fost introdus pe piata si o echipare numita "Luxus" care oferea scaune mai confortabile, mai multe culori la interior si imitatie de lemn, dar si un plafon vopsit negru, trapa mecanica, ceva mai tarziu.

 

 

Ultimele exemplare au fost dotate cu sistem de injectie directa de la Bosch. Aceasta imbunatatire a fost valabila in Europa doar prin modelul de top, numit GT/E. Manta A GT/E (poza jos) avea o motorizare 1.9 cu 105 cai putere si un cuplu de 152nM si o cutie manuala in 4 viteze.

 

 

Opel Manta A GT/E  il gasiti pe site-ul nostru sub forma de macheta la scara 1:43 de la IXO.

 

A doua generatie a modelului Opel Manta a fost lansat imediat dupa ce prima generatie a iesit din productie. Manta B (poza jos) avea deja alt design fata de prima generatie, se ducea spre masinile europene. Bazat tot pe modelul Ascona, a doua generatie, care practic era varianta in 4 usi a lui Manta, a fost produs intre 1975 si 1988. Acestea se puteau comanda cu motoare de la 1.2 la 1.9 ca prima generatie, insa modelul GT/E care a continuat si la Manta B, a primit un motor 2.0 cu injectie Bosch L si o putere de 110cp. Aceasta motorizare a fost folosita si la modele Kadett, iar Opel oferea chiar si un kit de tuning care ii crestea puterea la 125cp.

 

 

In 1977, s-a lansat si un model hatchback cu "3 usi", iar in 1982 modelul a primit un facelift numit Manta B2 (poza jos) care a primit bari de plastic, praguri, un eleron de mici dimensiuni pe capacul portbagajului. In plus, la modelul facelift s-a oprit productia motorizarilor de pana atunci, fiind inlocuite de un 1.3, un 1.8 si un 2.0. Modelul Opel Manta B il avem si noi sub forma de macheta la scara 1:18 de la Maisto.

 

 

Modelul GT/E a fost redenumit in brandul pe care-l stim astazi ca GSI, brand care a facut o pauza din 2000 pana in 2017. Brandul GSI reprezenta modelul de performanta al anumitor modele. Modelul Manta a fost continuat sa fie produs, chiar daca modelul Ascona C - primul cu tractiune fata - s-a lansat in paralel. In ultimii ani de productie, modelul Manta a primit si el ca prima generatia, o echipare mai exclusivista, numita chiar Exclusive, care primea scaune Recaro, piele si kit exterior sport. Aceste modele erau cunoscuta sub numele de Manta B i200, model pe care il avem si noi sub forma de macheta, reprodusa de Neo, la scara 1:43.

 

 

Din 1986 pana in 1988 cand s-a finalizat productia modelului, Opel a fabricat doar modelul GSi, urmand sa fie inlocuit cativa ani mai tarziu, de binecunoscutul Opel Calibra. Model care a dat startul erei moderne si este un alt model clasic cunoscut printre pasionatii brandului.

 

Printr-o scurta recapitulare, amintim machetele pe care le gasiti pe site-ul nostru:

Opel Manta A GT/E din 1974 la scara 1:43, reprodusa de IXO

Opel Manta B Berlinetta din 1975 la scara 1:18, reprodusa de Maisto

Opel Manta B i200 din 1984, la scara 1:43, reprodusa de Neo