Piata machetelor de avioane este foarte complexa, iar colectionarii sunt numerosi. De obicei machetele de avioane sunt destul de mici, astfel cei mai dedicati colectionari, pot folosi chiar lupa pentru a vedea detaliile fiecarui model.

Imi aduc aminte cand eram mic si prietenii erau destul de "fixi", iar unul dintre ei avea biblioteca de deasupra patului plin cu machete de avioane, unele mai mari, altele mai mici. Tinea atat de mult la machetele acelea incat orice atingere "straina" se lasa cu incruntat sau chiar "te spun lu' mama". Cand suntem copii tindem sa ne jucam, orice educatie am avea, baza e joaca si se poate intampla ca in urma curiozitatii sa mai strici una alta. Eh, s-a intamplat sa fac si niste stricaciuni, datorita fragilitatii anumitor piese, dar nu e nimic, am crescut si totul a ramas in trecut.

Machetele de avioane sunt foarte interesante in special pentru colectionarii si pasionatii acestui tip de modele in miniatura si probabil in acelasi timp si de modelele adevarate si avioane in general. Chiar de curand am avut ocazia sa cunoastem un client care la randul sau a fost pilot si a venit sa isi cumpere exact modelul pe care a pilotat o mare parte din cariera. Tare, nu? Domnul chiar povestea cu mult drag ce facea cu acel avion si cat de simplu este sa pilotezi, contrar a ce crede un "om obisnuit" cand stie ca este vorba de mastodonti precum avioanele.

In acelasi timp aceste machete se impart in doua grupuri principale: zburatoare si non zburatoare sau statice.

Cele statice sunt cele pe care le vezi in vitrine sau la tine in biblioteca. De obicei vin cu un stativ, o baza in partea inferioara pe mijloc, pentru a primi o aparenta de zbor. Cele statice pot incepe de la "jucarii" din plastic sau metal pana la modele foarte precise si detaliate care necesita ore de munca pentru a ajunge la rezultatul final.

 

 

Cele zburatoare pot fi de la modele basic de tip planor care aduc aminte de acele avioane de hartie pe care le faceam cand eram mici, pana la modele super complexe care sunt niste avioane in miniatura, functionale.

 

 

Personal nefiind un pasionat de avioane si nici pe departe un pilot, am invatat untermen nou de la domnul pilot despre care va povesteam: avionistica. Probabil logic pentru unii, dar pentru mine a fost un termen nou, asa cum sunt familiarizat cu ciclistica de la motociclete, pentru ca acolo ma pricep.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-Rt9zX1rZFU