Porsche si studioul japonez de dezvoltare a jocurilor video Polyphony Digital Inc, o subsidiara a Sony, prezinta un concept Porsche de exceptie, care are un "secret". Seria „Gran Turismo” foloseste masini de la Porsche din 2017, cel mai recent fiind Taycan Turbo S. Pentru lansarea celei de-a saptea editii a jocului, Porsche a dezvoltat pentru prima data, un vehicul exclusiv pentru lumea virtuala. Porsche Vision Gran Turismo este primul concept al producatorului de masini sport, creat special pentru a fi utilizat intr-un joc pe computer. Va fi disponibil exclusiv in Gran Turismo 7, lansat deja pe 4 martie 2022 pentru PlayStation 4 si PlayStation 5.

 

 

Prin parteneriatul cu Polyphony Digital, Porsche nu numai ca isi demonstreaza abordarea speciala vizionara, ci demonstreaza inca o data si nivelul inalt de expertiza in randul designerilor sai. Eliberati de constrangerile dezvoltarii modelelor pentru productia de serie, acestia au putut sa-si puna in practica propriile idei pentru un concept car Gran Turismo. Vicepresedinte Style Porsche declara ca „Proiecte precum Porsche Vision Gran Turismo sunt deosebit de valoroase pentru noi in procesul creativ. Dezvoltarea in continuare a ADN-ului nostru Porsche Design clar definit si schimburile cu designeri din alte industrii reprezinta o parte importanta a muncii noastre.” Vision Gran Turismo prezinta versiuni orientate spre viitorul designuui Porsche. Conceptul de masina prezinta proportiile tipice ale marcii, cu un raport inaltime-latime deosebit de sportiv, o capota extrem de joasa si aripi foarte pronuntate. Luminile din partea frontala deosebit de pura si prizele de aer integrate creeaza o legatura vizuala cu limbajul de design al lui Taycan - un semn din cap la propulsia pur electrica a masinii. Partea din spate gazduieste o banda luminoasa subtire - o dezvoltare ulterioara a semnaturii luminoase care este familiara de la modelele 911 si Taycan.

Accentul clar al identitatii marcii continua in interior, afisajul cu holograma curbat, adaptat soferului, care pare sa pluteasca deasupra volanului. Pozitia joasa a scaunului subliniaza senzatia de dinamica a masinii. Aspectele realiste ale suprafetei din interior joaca, de asemenea, un rol major. „Am petrecut mult timp luand in considerare designul materialului potrivit, constand din carbon si titan. Scopul a fost reducerea greutatii in acelasi timp cu cresterea performantei”, spune Markus Auerbach, seful departamentului de design interior la Porsche. „In plus, aspectele sustenabile joaca un rol si in proiectele de perspectiva. De exemplu, am folosit doar materiale vegane in concept car.”

 

 

„Atractia unui Porsche vine din designul sau purist”, spune Kazunori Yamauchi, presedinte, Polyphony Digital. „Si in ceea ce priveste expertiza inginereasca, atat noi, cat si Porsche urmam aceeasi filozofie perfectionista. Impartasim aceeasi pasiune pentru curse si ne uitam la viitorul masinii.” Pe langa temele pur legate de design, exista si functii noi care contribuie la un sentiment puternic de masina sport, jucatorii experimentand feedback haptic prin intermediul controlerului, care imita senzatia volanului. Acest feedback rapid si direct aminteste de o adevarata masina de curse. Extinderea activitatilor sale de jocuri are, de asemenea, o semnificatie strategica pentru Porsche. „Putem angaja grupuri tinta tinere si digitale in locul in care se nasc visele lor auto: lumea jocurilor de noroc”, spune Robert Ader, Vicepresedinte Marketing la Porsche AG. „Parteneriatul cu Polyphony Digital si „Gran Turismo” se potriveste perfect pentru Porsche, deoarece sportul cu motor – real sau virtual – face parte din ADN-ul nostru.” Integrarea primei masini sport Porsche dezvoltata exclusiv pentru spatiul virtual este o etapa importanta in parteneriatul strategic dintre Porsche si Polyphony Digital Inc.

 

 

Porsche reprezinta experiente autentice si emotionale. In acest context, jocurile video si lumea virtuala ofera noi oportunitati de a face masinile sport interactive si de a face din conducerea lor o experienta accesibila. Din acest motiv, brandul coopereaza de cativa ani cu diverse companii din industria jocurilor de noroc, iar aceste activitati sunt acum parte integranta a mixului de marketing. Scopul primordial este de a crea o experienta de brand de durata.

Chiar daca nu putem vorbi despre niste valori din lumea reala, dar pentru ca vorbim despre probabil cel mai bun simulator de jocuri lansat la nivel mainstream, putem considera ca aceste valori sunt gandite in acelasi fel ca cele ale unei masini reale. Astfel Porsche Vision Gran Turismo are urmatoarele date tehnice:

Acceleratie 0 - 100 km/h: 2,1 secunde
Acceleratie 0 - 200 km/h: 5,4 secunde
Viteza maxima: 350 km/h
Putere maxima: 820 kW (950 kW cu overboost si control lansare)
Dimensiunea bateriei: 87 kWh
Autonomie: 500 km (WLTP) Sistem de propulsie cu tractiune integrala

 

 

Chiar daca in realitate exista probabil la nivel de prototip nefunctional, MiniChamps a replicat acest concept sub forma de macheta. Modelul la scara 1/18 a fost fabricat in editie limitata de 1000 de exemplare, iar cateva exemplare au ajuns in magazinul nostru.