Cu totii avem pasiuni, una sau mai multe si cu siguranta pe fiecare ne fascineaza cel putin ceva. Sunt convins ca pe majoritatea va fascinea minunile pamantului si tot ce ne inconjoara. Cum a ajuns acolo? Cum s-a format? De unde vine? Mediul inconjurator poate sa fie fascinant, sa vezi cum natura isi face treaba pe aceasta planeta, zi de zi intr-o continua schimbare.

Pentru ca nu toti suntem savanti, pentru ca nu toti sunt exploratori, nu avem cum sa facem sapaturi si probabil nici nu am sti ce sa cautam. Putem vizita un muzeu, putem vizita o expozitie in domeniul care ne pasioneaza, dar cum facem sa le avem si acasa in colectia proprie, sa le admiram zi de zi sa le aratam prietenilor si stim si niste informatii despre acele colectii. Informatia este simpla, toti avem internet, totul se afiseaza cu cateva clickuri sau atingere, dar obiectul fizic este mai greu de gasit fara ajutor.

In acest sens exista oamenii de care spuneam mai sus si editorii de colectii. Fie ca este vorba de machete, fie ca este vorba de pietre semipretioase, monede, bancnote, timbre s.a.m.d, sigur exista o colectie de acest gen pe care poti sa o iei acasa. Vorbim acum despre natura si ce se gaseste pe aceasta planeta in forma naturala, vorbim de colectia Mineralele Pamantului. Nu este prima de acest gen si nici ultima probabil, insa in momentul de fata, Mineralele Pamantului este colectia pe care trebuie sa o iei daca vrei sa ai in forma fizica o mica parte din bogatiile planetei. Colectia a inceput de ceva vreme, are anuntate 80 de numere si am ajuns deja in prima treime.

De curand am reusit sa adunam mai multe numere din aceasta colectie si sa le facem o mica prezentare in studioul nostru. Vorbim despre 11 minerale exceptionale, care pot veni in diverse marimi sau combinatii de culori. Pe langa aspectul lor fizic, primim si o revista plina cu informatii despre mineralul propriu-zis, dar si multe alte informatii despre minunile planetei si descoperiri.

 

 

Mineralele despre care vom vorbi acum sunt:

De luat aminte de la inceput este ca acestea pot avea diferite marimi si pot avea un colorit usor diferit fata de imaginea de pe coperta. Exemplarul de pe coperta este probabil mineralul in cel mai frumos exemplar, iar acestea se sparg desigur in forme diferite. Doar cele slefuite pot avea forme asemanatoare, pentru ca sunt prelucrate.

Ghipsul. Arata el ca o gramajoara de cereale, insa este un mineral. Mineralul este incolor si are o formula chimica de tip sulfat de calciu. Este solubil in apa, duritatea este mica. Coloritul poate sa fie alb, galben, rosu sau cenusiu spre albastru. Zacamintele acestuia se gasesc in principiu in Mexic, Algeria, Spania si Germania, iar cel mai mare cristal de acest tip gasit pana acum, are 15m. In principiu se foloseste in constructii sau pentru creta, dar si clasicul gips pe care-l primim atunci cand avem o fractura.

Opalul. Are o singura structura care seamana cu sticla, acesta gasindu-se in natura sub forma de granule. Este un mineral destul de rar, desi se gaseste pe toata suprafata planetei, insa cel mai mult in zona Australiei. Culorile difera, poate sa fie rosu, galben, cenusiu sau chiar portocaliu sau cupru. Ca semnificatie, se spune ca era considerat piatra iubirii sau a sperantei, dar si talismanul hotilor.

Azuritul este un mineral raspandit, sub forma cristalizata de diferite forme si o culoare predominant albastra. Regiunile principale unde se gaseste acesta, sunt: China, Franta, Maroc, Namibia si unele parti din SUA. Acesta contine cupru si poate fi folosit si ca bijuterie sau pigment.

Agatul. Este o variatate cristalina care se trage din cuart si poate fi de foarte multe feluri si denumiri diferite, datorita coloritului neregulat. Cel mai mare agat a fost gasit in Brazilia si avea 35 de tone, undeva prin anul 1902. Acesta se mai poate gasi si in Germania, Mongolia, Sicilia, etc. Se foloseste in principiu ca piatra semipretioasa, iar prin slefuire se creeaza obiecta ca brose, bratari, nasturi, etc.

Aragonitul. Un mineral care contine carbonat de calciu si forme prismatice, cilindrice, de culori diferite. Gradul de transparenta poate sa fie diferit si poate sa fie si fluorescent in lumina. Acest mineral participa la formarea perlelor si a coralilor si se poate forma in rocile magmatice. Este folosit ca piatra pretioasa, insa ceva mai rar, datorita duritatii reduse. Acesta se gaseste in Cehia, Spania, Slovacia, Italia si Polonia.

Sodalitul provine din latina cu sodium si luthos din greaca, avand un continut ridicat de sodiu. Are o culoare albastra spre indigo cu tente de gri sau bleu. Este piatra nationala a Canadei si se spune ca grecii o foloseau ca piatra de vindecare sau protectie.

Producatorul ne va incanta cu alte peste 50 de minerale din intreaga lume si inca de la inceput am pregatit un sistem de abonamente pentru aceasta colectie, tocmai ca sa o puteti colectiona pana la final fara a duce grija aparitiilor si a drumurilor pana la magazin.  Transportul este suportat de noi, si lunar vei primi cate 4 numere din aceasta minunata colectie.