Ce este Kendama

Kendama denumeste atat  jucaria din lemn cu trei cupe in care poti sa prinzi o bila, cat si numele jocului care se joaca cu aceasta jucarie din lemn. Este un joc foarte popular in Japonia, iubit si practicat atat de copii, dar si de catre adulti.

Desi toti cei care practica jocul cu Kendama tin aceasta jucarie cu o singura mana, jocul in sine necesita o coordonare corp-minte-ochi pentru a realiza o varietate de tehnici distractive avand ca scop dezvoltarea simtul echilibrului si al concentrarii.

 

Din ce este compusa Kendama

Kendama  este formata din doua parti principale: Ken-ul (sau manerul in forma de sabie) si Tama (sau bila) legate printr-o ata (Ito). Tama (bila) are o gaura (Ana) in care poate intra varful Ken-ului. Varful ken-ului se numeste kensaki, iar cupa din partea opusa Chuzara. Cele doua cupe laterale, asezate transversal pe Ken, au o forma concava si sunt de  marime diferita. Cea mai mare se numeste Ôsara iar cea mica Kosara. Partea transversala care uneste Osara si Kosara se numeste Sarado.

 

Istoria Kendama in lume

Desi duce cu gandul la cultura japoneza, Kendama isi are originea in mai multe culturi. Jocuri similare au existat aproape oriunde in lume. Astfel, in Franta de exemplu se  nu­mea “bilboquet” și era vorba de o jucarie formată dintr-un miner si o sin­gura cupa in care putea fi prin­sa  bila. In Marea Britanie se juca varianta “cup-and-ball “, in Germania “Kugelfang”  iar in tarile vorbitoare de limba spaniola timp de sute de ani jocul a fost numit “ balero”.

Mergand mai jos pe firul istoriei, regasim jocuri care necesitau coordonare corp-minte-ochi si in randul populatiei bastinase canadiene. “Inuitii”  practicau asa numitul joc Pommawonga (“spike the fish”) sau “inteparea pestelui”, care ar putea fi considerat cea mai veche versiune a jocului cu Kendama, folosind ca materiale oase de animale.

In Europa, originile jocului cu Kendama dateaza din secolul al 16-lea, iar perioada sa de glorie s-a intins intre a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate  a secolului XX.

 

Asociatia Kendama din Japonia (JKA)

Kendama  a ajuns in Japonia din Occident prin anul 1777. Jocul cu Kendama a castigat o foarte mare popularitate in timpul dinastiei Edo (1600-1868), fiind in acea vreme practicat mai ales de catre adulti si se numea „Sukuitamaken“ (spoon-kendama). Popularitatea jocului  a fost ridicata si in timpul dinastiei Meji (1868-1912), dar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, jocul a fost dat uitarii si a mai ramas in gospodariile japoneze doar ca o jucarie traditionala cu care se distrau bunicii lor.

Kendama a fost redescoperita de catre adulti prin anii 1960, timp in care au infiintat cluburi unde membrii practicau jocul cu Kendama, contribuind astfel la un nou “boom” al kendamei, de data aceasta fiind o abordare intr-o maniera organizata, profesionista, ca si in cazul practicarii altor sporturi.

In anul 1920, Hamaji Egusa a obtinut primul brevet pentru jucaria de tip “minge si cupa” (“ball and cup”). Marimea si proportiile jucariei au fost insa ulterior modificate. Design-ul actual al kendamei i se datoreaza lui Issei Fujiwara, cel care a infiintat Asociatia Kendama din Japonia (JKA) in anul 1975. JKA a stabilit atat regulile jocului, cat si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii. Pentru a putea fi folosita in competitii, JKA a standardizat si dimensiunile Kendamei.  Scopul JKA a fost acela de a face cat mai cunoscut jocul, de a-l pastra in cultura japoneza si de a-l promova ca sport care ajuta la mentinerea sanatatii. Issei Fujiwara, s-a folosit de activitatea sa de baza, aceea de scriitor de povestiri pentru copii, pentru a face cunoscuta Kendama si in randul copiilor.

In 2002, Asociatia Kendama din Japonia a devenit organizatie non-profit si de atunci, ea coordoneaza activitatea tuturor grupurilor locale de Kendama din tara. In Japonia,anual se desfasoara turnee nationale pentru copiii de varsta scolara, concursuri organizate sub patronajul Ministerului Educatiei, Sportului si Culturii din Japonia in colaborare cu JKA. Tot in Japonia, se organizeaza anual si un turneu international de Kendama unde pot participa jucatori din toata lumea. Japonezii considera ca jucatorii de Kendama, mai ales cei care au ajuns sa obtina “dan”-uri mai mari in competitii sunt mai perseverenti, mai indemanatici si mai rabdatori, de aceea angajatorii japonezi adesea isi recruteaza forta de munca dintre practicantii jocului.

In ultimii ani, Kendama si jocul cu Kendama a inceput sa fie cunoscut si redescoperit  si in afara Japoniei, astfel s-a raspandit si a devenit din ce in ce mai popular in America, dar si in multe tari din Europa. Datorita numarului tot mai mare de jucatori de Kendama din Europa, in anul 2008, Asociatia de Kendama din Marea Britanie (British Kendama Association –BKA), a organizat primul turneu, competitie pe care o organizeaza acum an de an.