Astazi il stim sub numele de Renault Clio, care si el la randul sau a avut modele de performanta cu toate generatiile. Predecesorul sau a fost Renault 5 pe care il stim cu totii, insa si mai cunoscut, este modelul care a ramas in istorie ca Renault 5 Turbo.

Renault 5 (poza jos) s-a lansat la inceputul anilor '70 intr-o caroserie hatchback cu 2 sau 4 usi cu motor si tractiune fata, urmand sa devina cel mai vandut model din Franta intre anii 1972 si 1986. La design-ul caroseriei a lucrat Michele Boue si Marcello Gandini (pentru a doua generatie). Din nefericire, Boue a incetat din viata inainte cu cateva luni sa se lanseze modelul desenat chiar de el. Renault 5 imprumuta tehnologie de la fratii sai mai mari, Renault 4 si 8, dar si motorizari de la Renault 12. Acesta a fost lansat inaintea altor modele concurente, cu care se se lupta chiar si astazi (modelul Clio), VW Polo si Ford Fiesta.

 

 

Motorizarile incepeau de la 800 la 1400cmc, dar si 1.4 cu turbina in modelul despre care vorbim astazi, Renault 5 Turbo. Renault 5 Turbo a fost redesenat de Marcello Gandini designer de la fabrica Bertone. Bertone este un foarte bine cunoscut designer de caroserii, asemanator cu Pinifarina, Giugiaro, etc. Cerinta pentru astfel de model era in crestere, astfel si n-au intarziat sa apara modelele de performanta, dar si cele destinate raliurilor. Ca raspuns direct pentru ceea ce facea Lancia, Renault a proiectat o noua versiune a lui Renault 5 Alpine. Desi modelul de baza avea motorul in partea din fata, Renault 5 Turbo a primit un motor pozitionat la mijlocul masinii de 1.4 litri si 160 de cai putere, propulsati de puntea spate. Dupa succesul lui Renault 5 Turbo, Renault a lansat o versiune imbunatatita care folosea mai putin din componentele introduse la Bertone si avea un pret mai mic. Ambele modele au fost vandute in peste 5000 de bucati si au vizitat si segmentul de raliuri, asa cum spuneam mai sus.

 

 

Un model de raliu Renault 5 Turbo foarte interesant si detaliat, exista si pe site-ul nostru. Este la scara 1:18 de la producatorul Solido si a fost folosit in cupa europeana de raliu in 1981 de pilotul Walter Rohrl. Este reprodus in detaliul original, branduit cu sponsorul si uleiul oficial folosit de Renault, Elf.

 

 

Despre alte modele de performanta din gama Renault, am vorbit in acest articol, despre binecunoscuta divizie RS, in care se incadreaza si succesorul lui Renault 5, Clio.