Ne-am tinut de cuvant si am reusit sa iti aducem o noua colectie pe care urmeaza sa o construiesti. Fie ca esti fan al acestui sport, fan Ferrari sau ca doar iti place sa construiesti, iti prezentam macheta Ferrari 312 T4 la scara 1/8, reprodusa in cele mai mici detalii de Centauria.

Ferrari este foarte strict atunci cand vine vorba de modelele reproduse sub forma de machete sau mai mult, cam de orice produs pe care se pune logo-ul Ferrari. Astfel, o macheta ca aceasta nu poate sa fie altceva decat aproape de perfectiune. Colectia noastra este compusa din 112 numere construibile. In fiecare pungulita cu piese, veti gasi licenta Ferrari cu holograma.

Macheta este foarte bine gandita, se construieste cu ajutorul suruburilor, dar in principiu mai mult pe baza unor pini de fixare prin apasare. Pe langa aceste doua metode de asamblare se mai foloseste uneori si lipici. Metoda de construire a machetei este putin diferita fata de cele cu care ne-am obisnuit pana acum. Necesita anumite accesorii care nu sunt oferite in pachet de catre producator, ceea ce ne duce putin cu gandul spre modelism.

 

 

Detalii despre etapele de asamblare ale monopostului Ferrari 312 T4:

Constructia machetei incepe de la eleron, la roti, articulatii, motor, cutie de viteze, habitaclu, pana la caroserie. Intr-unul din numere iti sunt prezentate toate suruburile peste care vei da pe parcursul colectiei. O nota de realism importanta, vei vedea la capitolul articulatie, unde cu ajutorul cheii hexagonale, trebuie sa insurubezi anumite suruburi cu cap hexagonal. In plus, pentru anumite suruburi principale, unde nu se pot pune cele cu cap hexagonal, vei primi niste imitatii de capete hexagonale din metal, cu magnet, pentru a masca surubul de tip stea.

 

Ce accesorii ai nevoie pentru a construi macheta Ferrari 312 T4:

Iti recomandam sa arunci o privire prin toate numerele colectiei ca sa iti faci o idee de la inceput despre ce o sa ai nevoie pe parcurs. In mare vei avea nevoie de urmatoarele: surubelnita stea, penseta, un cutter sau ceva ascutit, lipici universal transparent (nu cele de tip superglue), apa calduta intr-un recipient pentru abtibilde. Pe plan secundar, optional, dar care ofera un realism avansat pentru macheta, vei avea nevoie de urmatoarele: sarmulite subtiri si maleabile care vor imita coliere, dublu adeziv transparent subtire, banda adeziva din aluminiu, vopsea acrilica neagra, smirghel.

 

 

Pentru anumite piese vei avea nevoie de lipici transparent universal (iti recomandam tuburi de la Bison). Cu sarmulitele subtiri maleabile vei da un realism machetei, se vor introduce prin conductele de frana pentru a le da o forma curbata si le vei folosi pentru a grupa/aranja cablurile de la bujii sau furtunele de pe laterale. Cu vopseaua acrilica poti sa un plus de realism scaunului pilotului, producatorul ii spune "uzura reala". Dublu adezivul transparent te va ajuta sa aranjezi anumite furtune si cabluri pe caroseria masinii, la fel si in cazul adezivului din aluminiu. Abtibildele se vor monta cu ajutorul unui recipient cu apa calduta. Se lasa cateva secunde in apa, pana incep sa se desprinda de pe carton si se lipesc cu atentie pe suprafata necesara. Se aranjeaza si se tamponeaza cat sunt umede cu ajutorul unui "bat de ureche", dupa care se lasa la uscat, altfel riscati sa se miste de pe pozitie.

Componentele machetei sunt fabricate din metal, plastic, cauciuc si burete. Piesele mici necesita un anumit grad de atentie, fiind construita foarte detaliat (piese foarte mici), anumite piese pot ceda, daca nu sunt manipulate corect sau le poti pierde (numai noi stim cat am stat sa cautam un arculet pe o mocheta). Montajul este destul de simplu, insa sunt si momente cand trebuie sa ai rabdare si trebuie sa te concentrezi mai mult. Spunem ca este simplu, in sensul ca majoritatea pieselor se monteaza cu ajutorul unor pini, ca si cum ai construi Lego, in timp ce surubaraia este prezenta la piesele importante, de rezistenta. Primele 100 de numere sunt principale care intregesc macheta in varianta standard. Urmatoarele 12 numere pana la final iti ofera in plus posibilitatea de a monta anumite componente care se montau in conditii speciale. Ce inseamna asta? In ultimele numere vei primi un nou set de pneuri, destinate conditiilor de ploaie, un nou eleron mai lat cu bratele sale si suport si doua stative pe care iti poti expune macheta intr-un mod diferit. Ca in cazul modelului real, caroseria este dintr-o singura bucata si se poate demonta de pe sasiu. Aceste stative te ajuta sa expui caroseria langa sasiu. Pneurile pentru ploaie au striatii, pentru a ajuta la aderenta, in timp ce cele standard sunt slick-uri destinate asfaltului uscat care actioneaza cel mai corect cand sunt incinse.

 

 

Componentele machetei sunt functionale. Articulatia este functionala, amortizoarele sunt functionale, directia este functionala. Pneurile sunt fabricate din cauciuc moale pentru a da impresia celui real, iar pe interiorul acestora exista o umplutura de burete pentru ca acestea sa nu se deformeze in timp. Centurile sunt fabricate din textil astfel le vor imita pe cele reale.

 

 

La final, poti alege mai multe decaluri pe care sa le lipesti pe caroserie, in functie de preferinte, cunostintele pe care le ai referitoare la modelul Ferrari 312 T4, pentru ca nu sunt alese la intamplare. Decalurile sunt cele originale, asa cum au fost folosite in functie de sezon si pilotul care a condus monopostul. Recomandam ca macheta sa fie considerata statica, chiar daca are anumite piese mobile, trebuie pastrata in siguranta asa cum sta modelul real in muzeul de la Maranello. Macheta Ferrari 312 T4 este compatibila si cu vitrinele la scara 1/8 disponibile pe site-ul nostru. Daca vrei sa aflii cate putin din istoria modelului si precedesorii tai directi, inclusiv primul model conceput pentru F1 de la Ferrari, poti citi toatea aceste detalii in articolul de pe blog dedicat modelului.

Asa cum spuneam la inceputul articolului, Ferrari este foarte strict in ceea ce priveste imaginea sa si produsele care ii poarta emblema si modelele. Unul dintre producatorii de machete premium care au legatura directa cu producatorul, este BBR Models. Atunci cand am adus anumite modele de Ferrari de la acesta, am adus si anumite seturi de decaluri care contin logo-ul Ferrari in diverse marimi.