A intrat pe piata in anii '30 si si-a terminat cariera acum 11 ani, fiind o subdivizie a marelui Ford. Mercury a fost conceputa pentru a acoperi piata cu preturi medii, continuand acest drum pe toate durata carierei sale, acoperind astfel golul dintre Ford si Lincoln. Pe langa asta, a fost conceputa drept competitor direct pentru Oldsmobile, un subbrand General Motors care la randul sau avea acelasi scop, piata preturilor medii. Ultimul model scos pe piata in 2011, a fost Grand Marquis, care chiar si in 2011 arata ca o masina din anii '80 tipic americana.

 

 

Sub acest brand au aparut multe modele impartite cu Ford, printre care si Mercury Cougar. Modelul Cougar pe care noi il stim ca Ford Cougar in ultima generatie, acest model fiind prezent si in Europa, a avut o cariera cu 8 generatii care au prins si era moderna, insa s-au oprit la modelul din 2002. Prima generatie, a aparut in 1967, desigur in era musclecar-urilor, fiind un subcompetitor pentru Ford Mustang. Modelul initial s-a lansat ca decapotabila sau hardtop. Motorizarile desigur erau tipice pentru acele vremuri, tipice pentru modelele americane, de la 4.7 litri V8 pana la 7.0 litri V8 cu 3 sau 4 viteze, manuale sau automate.

 

 

Asa cum spuneam, prima generatie era bazata pe Ford Mustang, insa avea distanta dintre punti ceva mai mare decat acesta, facand astfel masina propriu-zisa mai lunga. Tot pentru ca era construit pe aceeasi platforma, prima generatie trebuia sa fie practic un Mustang cu alta emblema putin modificat, insa acesta a primit propria caroserie si linie de design. Cougar a primit mai multe imbunatatiri de tip facelift, dar si mai multe nivele de echipare: Cougar GT, Cougar Eliminator sau editii speciale ca Cougar Sports Special, dar cu hardtop. Editiile speciale aveau la randul sau alte nivele de echipare: de la pachetul A pana la pachtul D, fiecare dintre ele avand ceva in plus fata de pachetul predecesor.

Aceasta prima generatie de Mercury Cougar a fost pe piata din 1967 pana in 1970 si a fost vanduta in peste 450000 de exemplare. Ca in cazul lui Mustang, care are ca emblema un mustang si pentru ca urma aceeasi reteta, Cougar primea o emblema cu o felina. Prima generatie, a ajuns si in magazinul nostru sub forma de macheta, replicata de SunStar. Este un model modificat pentru curse si este reprodusa la scara 1/18 in varianta hardtop.