Succesorul aeronavei de performanta F-104J

Avionul F-15J a fost introdus ca inlocuitor al aeronavei F-104J, considerata depasita. F-104J fusese aeronava de asalt in cadrul Fortelor Aeriene Japoneze datorita vitezei sale exceptionale, iar F-15J urma sa continue misiunea de lupta a predecesoarei sale.

Procesul de selectie a inceput in 1975 si in urma unui sondaj, au fost nominalizate aeronavele F-14, F-15, si F-16. S-a renuntat la F-16, o aeronava cu un singur motor, deoarece Japonia este o tara inconjurata de apa, iar aceste avioane ar fi fost prea riscante, orice avarie provocata singurului motor punand in pericol viata pilotului. Astfel, alegerea urma sa se faca intre F-14 si F-15.

F-14 costa cu 20 % mai mult decat F-15, care avea si specificatii mai bune. Si chiar daca producatorul aeronavei F-14, Grumman, a initiat o campanie agresiva de promovare, in data de 28.12.1977, consiliul de aparare al Japoniei, a decis ca urmatoarea generatie de aeronave de asalt ale Fortelor de Aparare Japoneze sa fie formata din avioanele F-15.

Aeronava F-15J, cunoscuta si drept "Eagle" (Vulturul), este o aeronava de razboi proiectata de compania americana McDonell Douglas, care intre timp a fuzionat cu Boeing.

Proiectata special pentru fortele aeriene ale Japoniei, este o opera de arta a gigantului aviatic.

A decolat pt prima data pe data de 04.06.1980 si a fost folosita pentru prima data de Fortele Aeriene de Aparare in 07.12.1981.

Aceasta aeronava a luat locul celebrului F-15C al Fortelor Aeriene Americane. Compania Mitsubishi a fost cea care a preluat, ca producator autorizat, fabricarea partilor esentiale. Pana acum, au fost construite 165 de aeronave de acest tip.

Cu un design complex si o forta greu de intrecut, avionul de asalt F-15J isi face datoria de a proteja vazduhurile Japoniei de peste 30 de ani, devenind un simbol al abilitatilor de aparare ale Tarii Soarelui Rasare.

Sursa: Armata Japoneza nr.1 - Avionul de lupta F-15J - De Agostini

Colectia "Armata Japoneza-Modele militare de elita" este compusa din 6 numere de aparitie si este o premieră la chioșcurile de ziare din România.  Colectia conține reviste însoțite de machete militare de avioane, tancuri, vapoare și elicoptere! Aceasta colectie o  gasiti pe rafturile magazinului nostru in categoria "Armata Japoneza".  Macheta primului numar este la scara 1:100 si are o lungime de 19.6 cm. Apare o data la 2 saptamani.

Pretul unui numar de aparitie este de 34.99 lei.