Se spune ca atunci cand vrei ceva mai diferit fata de ce vezi pe strazi in fiecare zi, iti alegi o masina mai rara. Producatorul si modelul despre care vorbim acum face parte din aceasta categorie. Este un producator auto care a fost mereu mai exclusivist in aceasta industrie si se numeste Jaguar.

Lansat in anul 1935, Jaguar este producatorul de masini premium despre care vorbesti atunci cand te intereseaza ceva mai iesit din comunul de zi cu zi. Jaguar a functionat ca firma independenta pana in 2013, cand acesta a fost preluat de Land Rover, alt producator auto cunoscut pentru modelele premium din segmentul SUV. Jaguar Cars a fondat in 1922 cu numele de Swallow Sidecar Company, ocupandu-se initial cu productia de atase de motocicleta. Dupa o asociere cu Standard Motor Co, acestia au inceput sa construiasca si autovehicule. Abia in anul 1945, Jaguar a devenit numele oficial final.

In anul 1990, Jaguar a fost cumparat de Ford, urmand ca in 2000 acestia sa cumpere si Land Rover. Aceasta colaborare a tinut pana in 2008, cand ambele au fost vandute catre Tata Motors. Incepand cu 2013, Tata Motors a creat subcompania Jaguar Land Rover, forma care ramane valabila si in prezent.

Trecand de la scurtul istoric la modele Jaguar, vorbim acum despre XF, un model lansat in 2007, succesorul modelului S Type. Prima generatie de Jaguar XF (poza jos) dispune de propulsie spate (tractiune spate cum stiu majoritatea) si vine in doua variante de caroserie: sedan sau break. Modelul a fost desenat si dezvoltat in Whitley, Anglia si este construit pe o platforma de Ford. O parte din trasaturile sale au fost redesenate dupa modelul XJ din 1968, precum grila fata. Modelul a fost lansat in diverse echipari si dispune de mai multe motorizari de tip V6 sau V8, dar si in 4 cilindri pentru cele fabricate dupa 2011.

 

 

Jaguar ofera si versiuni de performanta pentru modelele sale, iar XF nu ramane fara acest tratament. Astfel in 2009 a aparut modelul XFR cu un motor V8 de 5 litri si peste 500cp. Acesta avea un kit exterior distinct si roti de 20 inch. In 2012 a fost confirmat un model si mai puternic, denumit XFR-S (poza jos) care duce aceeasi motorizare la 550cp, modelul fiind echipat cu elemente construite din fibra de carbon.

 

 

Modelul XF a primit si o a doua generatie, cea actuala, care transforma design-ul primei generatii intr-o varianta mai moderna, atat la exterior, dar mai ales la interior.

 

 

Macheta noastra reproduce prima generatie a lui Jaguar XF la scara 1:24 si este fabricata de Welly. Macheta este destul de detaliata pentru dimensiunile sale, avand ca piese mobile capota motor si usi fata. Pentru ma multe detalii, vizitati acest link: https://magazinulcolectionarului.ro/jaguar-xf-2011-macheta-auto-scara-1-24-argintiu-welly