Hai ca deja ne-am obisnuit cu construirea machetelor la scara 1/8, stim deja cat de complexe sunt si cat dureaza asamblarea propriu-zisa. Desi sunt foarte complexe si ai multe piese de montat intr-un detaliu impresionant, intr-o extrema, lipseste ceva.

Ce este acel ceva? Motorul construit din piese metalice nu este functional, dar daca ar fi? Multi colectionari ai acestor machete se implica si modifica componente pentru a le face pe cat posibil functionale, chiar daca este vorba doar de o simpla miscare a elicei de la radiator. La fel ca aceste machete pe care le construim de la 0, exista producatori de machete in miniatura care reproduc motoare. Din pacate aceste motoare nu sunt atat de mici incat sa incapa in compartimentul motor a machetelor noastra la scara 1/8, dar sunt foarte interesant de montat. Printre reclamele sponsorizate care ne apar pe retelele de socializare datorate cautarilor noastre referitoare la machete, am gasit si un site foarte interesant care comercializeaza kit-uri de construire pentru motoare.

Printre multele modele pe care la au la vanzare, este si un interesant motor cu 4 cilindri si constructie V4. Toate piesele sunt construit din metal si este pus in miscare de motoase electrice. Motorul functioneaza exact ca unul real pe combustie, insa miscarea pieselor se face prin motorasele electrice si placa de circuite care se monteaza pe el. Este alimentat de o un acumulator de 700mAh Li-Ion.

 

 

Am stat si am analizat procesul de montare si piesele care vin in pachetul sau. Ansamblul este compus din aproximativ 360 de piese metalice: rotite, lant, fulii, pistoane, biele, ax cu came, bloc motor, chiulasa, baie de ulei, alternator, filtru de ulei, multe surubele metalice, stand de expunere, etc.

Piesele din continutul pachetelui vin intr-o trusa speciala metalica aranjate corespunzator in bureti, ca intr-o trusa profesionala de scule. Am cautat cateva filmulete de asamblare pe Youtube si mi se pare foarte interesant cum se monteaza totul. Se ung pistoanele, camasile pistoanelor, piesele care vor fi puse in miscare, etc.

 

 

Pentru acest model de motor, dimensiunile sunt aproximativ 20cm inaltime, 15cm adancime si 12cm latime, atunci cand sunt montate toate piesele. Acesta are astfel aproximativ 4kg, iar cu masuratorile de mai devreme, putem spune ca este maricel.

Pret? Pretul este unul decent, un astfel de motor pornind de la 1500lei iar alte modele pot ajunge pe la 3000lei+. Pentru un pasionat si/sau colectionar de astfel de hobby-uri, este o un chilipir sau un alt proiect din vitrina. Tot cei de la EngineDIY (DIY inseamna Do It Yourself sau "Fa-l singur", au si alte modele de vanzare si nu numai motoare. Au modele de tip V2 in 2 cilindri sau cu un singur cilindru, V8, turbine, motoare de tip Stirling, etc.

Cum vi se pare? Ati cumpara un astfel de kit? Mai jos va las un video in care este asamblat motorul despre care am povestit mai sus. Mie unul mi se pare interesant.

ATENTIE! NU COMERCIALIZAM ACESTE PRODUSE, SUNT DOAR LA NIVEL DE ARTICOL.