Incepem seria de povestiri despre branduri de machete cu unul dintre cele mai cunoscute din lume si din industrie: Bburago. Daca intrebi pe oricine ceva despre machete, sigur iti vor spune o buna parte din ei ceva legat de Bburago. Bburago este printre cele mai comune branduri de machete.

Imi aduc aminte cand inca credeam in Mos Craciun si ai mei nu erau cei mai bogati, dar la fiecare Craciun si de ziua noastra ne luau cate o noua macheta de la Bburago. Pe vremea aia nu avea nici o legatura comertul online cu ce e acum, nici nu stiam ce e ala internet, dar cumva ai mei reuseau prin posta sa comande machete direct de la producator. De ziua noastra primeam machete 1:43, iar de Craciun, cele la scara 1:24. Pe vremea aia credeam ca Bburag e apogeul machetelor. Crescand, avand acces la din ce in ce mai multa informatie, am aflat despre multi alti producatori de machete, dar despre acestea vorbim in alta povestire.

Bburago este un brand de machete din metal conceput pentru orice buzunar si pentru colectionarul de mijloc. Nici cel care n-are pretentii deloc, nici cel care stie tot ce misca si are pretentii de la o macheta. Bburago a fost initial infiintat in Italia, la Burago di Molgora, acolo unde au si fost fabricate toate machetele din 1976 pana in 2005. La apogeul popularitatii, Bburago avea competitori precum Politoys si Maisto. Cel din urma urmand sa ramana dominant pe segmentul machetelor la scara 1:18.

Dar Bburago nu s-a numit asa de la inceput. Initial a inceput sub numele de Martoys din 1974 pana in 1976. Aceasta se concentra pe machete la scara 1:24 si 1:18, in timp ce alte companii produceau machete 1:43. Martoys s-a transformat in Bburago in 1976, iar acest termen cu doi de "B" venea de la numele orasului, plus numele de familie al celor 3 frati care au infiintat compania, Besana.

 

 

Printre primele colectii de machete aveau erau niste camioane Fiat la scara 1:43. Ca o continuare pentru brandul Martoys, producatorul a construit machete la scara 1:24 cu masini sport si limuzine europene. Asa cum am spus si la inceput, Bburago este un brand care ofera o calitate ridicata, accesibila pentru oricine. Detaliul si calitatea erau si la inceput foarte bune si si-a pastrat traditia. Chiar daca a facut si cateva exceptii cu scari de 1:16, Bburago si-a mentinut traditia cu 1:18, 1:24 si mai tarziu 1:43, dar a oferit si modele mai mici la scara 1:64.

Ajungand spre prezent, competitia a crescut, accesul la informatie a crescut, cererile au crescut, pasionatii aveau nevoie de diversitate, iar piata de machete a reprezentat mereu un hobby important. Astfel Bburago avea sa se lupte cu producatori precum: Exoto, Maisto, Yatming, Revell, Chrono, etc. Maisto este alt producator de machete, poate chiar mai accesibil decat Bburago, despre care se spune acum ca este in topul vanzarilor. Chiar daca Bburago avea un punct forte fata de restul pietei, acela ca producea machetele in Italia si nu in China cum sunt acum majoritatea, in 2005 a declarat falimentul si a fost scos la licitatie. Maisto, cu CEO-ul Mae Cheong nu a lasat brandul Bburago sa moara i l-a cumparat la inceputul anului 2006. Acest punct a marcat sfarsitul machetelor produse in Italia si chiar din Europa, care se comercializeaza la preturi accesibile. Tot in acea perioada, Ferrari facea un contract de exclusivitate cu Matell, alta companie importanta de machete, contract care nu mai este valabil acum, licenta Ferrari fiind folosita de multi producatori, inclusiv Bburago. Contractul initial a afectat la momentul respectiv Bburago, pentru ca acestia investisera foarte mult in matrite si productie, Ferrari fiind una dintre cele mai cunoscute branduri de masini sport. In 2007, Bburago si-a reinceput oficial activitatea sub tutela Maisto si ii are pe Matell competitori directi, acestia detinand Hot Wheels si Matchbox.

 

 

In prezent Bburago produce machete pentru toate buzunarele, cu clasicele scari de 1:18 si 1:24, dar si 1:43. Maisto incearca sa tina competitia cat mai jos, astfel concentreaza Bburago pe modelele europene.