Chiar daca oferta noastra includea cateva modele de motociclete, in 2021 am decis sa mergem mai departe si pe acest segment. Astfel ne-am apucat sa cautam la furnizori toate modelele din oferta lor si cele mai comune modele care ruleaza sau au rulat pe strazi. Am reusit sa gasim de la mopeduri mici, mopeduri tip scuter, motociclete de croaziera, supersport sau de circuit. Ba chiar si cu atas. Motocicletele sunt cele mai folosite mijloace de transport din tarile ceva mai civilizate, alaturi de biciclete, acestea fiind inventate pentru public de prin anii 1884 (imagine sus).

In principiu, scara generala este cea la 1/18, dar avem si mai mari la 1/12 sau mai mici la 1/24. Din punct de vedere al producatorilor, avem asa: Aprilia, Benelli, BMW, Ducati, Garelli, Harley Davidson, Honda, Jawa, Kawasaki, KTM, Malaguti, Moto Guzzi, MV Agusta,  Piaggio, Suzuki, Vespa si Yamaha. Multe dintre ele sunt reproduse de Maisto, Bburago, urmate de Atlas sau Abrex. Cel din urma se ocupa cu machetele oficiale pentru multi producatori din industrie, nu numai motociclete. Machetele moto sunt construite in general la o calitate buna, detalii corecte, fabricate din metal si elemente din plastic. Rotile sunt functionale, anvelopele sunt din cauciuc, directia este functionala, suspensia pe spate si o poti pune pe cric.

Stim deja ca, cu cat scara este mai mare cu atat detaliul devine (teoretic) mai complex, iar compromisul de calitate dispare. De ce? Piesele sunt din ce in ce mai mari si pot fi reproduse cu usurinta pe langa piesele mai mici, rezultand intr-o macheta mult mai calitativa. La scara 1/12, cea mai mare pe care o avem acum, am gasit modele ca BMW S1000RR (imagine jos - 1) binecunoscut pentru farurile asimetrice sau Yamaha (YZF) R1 (imagine jos - 2) din nou cunoscuta ca fiind flagshipul producatorului in materie de supersport. La aceeasi scara avem si un model foarte vechi de la Indian Chief (imagine jos - 3) produsa in anii '30, dar si mai multe modele de la Harley Davidson din diferiti ani, ale caror nume pot fi mentionate doar pentru pasionatii marcii.

 

 

Scara 1/18, poate cea mai comuna a segmentului, include de la modele de politie, pana la supersporturi, croaziera si circuit. Aici apare si brandul italian Aprilia (imagine jos - 2) care face modele importante pentru motorsport si "pe strada" este un brand de nisa, cu o exclusivitate foarte mare. Rar vezi un model Aprilia printre miile de modele care ruleaza pe strazi, cel putin in tara noastra. Ducati (imagine jos - 1), alt brand considerat printre cele premium, este cunoscut in princpiu pentru modelul naked, Monster, pe care inca nu l-am gasit la furnizori. Insa, am reusit sa aducem acel model distinct din anii 2000, 998R. La aceeasi scara, avem o gama variata de modele de la Harley Davidson (imagine jos - 3), despre care asa cum am spus si mai sus, modelele exacte pot fi enumerate doar pentru pasionatii acestui brand. Honda, un brand foarte apreciat si foarte comun pe strazile noastre, este si el prezent in oferta noastra cu cateva modele de strada, dar si de circuit. Kawasaki, un pionier al motociclismului, a introdus pe parcursul istoriei multe tehnologii si concepte in premiera, folosite astazi de toti producatorii. Acestia sunt cunoscuti in mare parte pentru modelele Ninja din diferite categorii de capacitate. MV Agusta (imagine jos - 4), un Ferrari al motocicletelor si ca imagine, modele, dar si pret este si el prezent cu diferite modele de referinta.

 

 

Trecem putin si in categoria mopeduri si vorbim despre Piaggio si ale sale Ape Cross sau brandul separat, Vespa (imagine jos). Majoritatea stiu Piaggio pentru cateva modele de scutere, iar Vespa aparent este un model clasic. In realitate, Vespa a fost construit in multe modele asemanatoare cu diferite cilindree si puteri.

 

 

In mare, cam atat va putem spune despre oferta noastra, va lasam pe voi sa explorati categoria Moto de pe site-ul nostru si poate ne dati idei pentru viitoare modele, desigur sa le si gasim reproduse ca machete. Pe viitor avem in calcul si posibilitatea de a importa niste modele construibile, acestea fiind la scara 1/4, deci putin mai mici decat un pocket bike (imagine jos).

 

 

Toate modelele din categoria Moto, pot fi vazute si comandate de aici: https://magazinulcolectionarului.ro/machete/moto