Imi aduc aminte de cand ma stiu pasionat de masini ca orice baiat de altfel, ca un concept chiar cand eram mai mici insemna cea mai futuristica viziune pe care o putea gandi un designer sau un producator auto. Lasand la o parte limitarile tehnologice din fiecare perioada, vedeam si acum 15 ani modele futuristice si pline de tehnologie cum vedem si acum.

Cu trecerea timpului, acele concepte au inceput sa devina realitate, de serie, tehnologie comuna, iar viziunile si limitarile tehnologiei din prezent au trecut la alt nivel. Limitarile tehnologiei din prezent, erau candva viziunile viitorului. Pe langa asta, multe modele de serie care erau previzionate prin acele concepte doar imprumutau oarecum anumite elemente. Acum in prezent, multe concepte devin aproape realitate, ceea ce inseamna ca masina de serie sau linia de design inspirata din concept ajunge in varianta de productie.

2016 Apollo Arrow | Top Speed

Din nefericire anumite concepte care puteau cu usurinta sa ajunga varianta de productie, nu ajung mai departe de podiumul de prezentare. Asta se intampla si in cazul lui Apollo Arrow, un concept prezentat in 2016 la Geneva, care nu a ajuns pe linia de productie, desi infastisarea sa nu este foarte diferita fata de ce vedem la alti producatori de hypercar-uri. Arrow a fost dezvoltat de Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) si Apollo Automobil, in timp ce CEO al Apollo era Roland Gumpert.

Acest model a fost desenat pentru a ajunge pe linia de productie in serie limitata, insa SGC doar pentru circuit. Modelul de circuit avea sa primeasca un motor V12, cu nume de cod "Titan". Planurile s-au schimbat, iar urmatoarea idee era ca in 2017 sa apara si o versiune de strada, numita Apollo S, cu un motor V8, twin turbo, ambele folosind o platforma comuna cu prototipul SCG003C. Toate planurile s-au sistat in 2018, cand managementul Apollo a anuntat ca se ocupa de dezvoltarea altui model. Astfel, Apollo Arrow a ramas si sub forma de concept si sub forma de prototip. Singurul exemplar construit avea un motor de Audi, V8, cu aproximativ 1000cp, puterea fiind distribuita catre puntea spate printr-o cutie manuala secventiala, in 7 viteze. Sasiul sau era construit in baza unor tuburi din aluminiu ranforsate cu fibra de carbon. Toate specificatiile de mai sus si greutatea de 1315kg, ducea Arrow pana la 100km/h in doar 2.9 secunde.

 

2016 Apollo Arrow | Top Speed

 

Chiar daca nu a vazut lumina zilei in varianta de productie, Apollo Arrow a ajuns in atelierele Top Marques si a fost reprodus ca macheta. Macheta la scara 1/18 este construita foarte detaliat, este o macheta inchisa, ceea ce inseamna ca nu are componente mobile. Aceasta vine pe o platforma de calitate, invelita in piele si se poate comanda de aici: https://magazinulcolectionarului.ro/gumpert-apollo-arrow-geneva-2016-macheta-auto-scara-118-portocaliu-top-marques