Surpriza! Ne-ati intrebat, am discutat si incercam de fiecare data sa facem un obicei din a va surprinde, ba chiar sa ne surprindem si pe noi. Stim cu totii deja ca procesul de a incepe un proiect mare nu tine mereu de noi si trebuie sa asteptam si sa urmam niste pasi, de multe ori chiar sa speram ca ceea ce ne-am planuit sa facem sa se concretizeze. Aici intervin multi factori, disponibilitatea produselor, bunavointa producatorului de a colabora cu noi si bineinteles proiectul in sine dupa ce avem confirmarea si dupa ce le primim. Din toate cele explicate mai sus, ajungem la timpul de asteptare dintre proiecte.
De curand am reusit sa concretizam un nou proiect, de fapt chiar doua si am adus pentru voi primele doua machete construibile de la Hachette. Suntem la prima colaborare cu producatorul pe acest segment si deja ne-a impresionat in anumite aspecte fata de restul care mai ofera kit-uri construibile.
Va prezentam doua noi machete construibile reproduse dupa niste modele auto care au intrat in istorie. Este vorba de min(i)unatul Fiat 500 Nuova, din anii ’60 si despre Lancia Delta Integrale Martini Racing, o masina modificata pentru raliu de la sfarsitul anilor ’80.
Incepem cu micutul duo-ului prezentat mai sus si amintim faptul ca Fiat 500 este o masina iconica pentru industria auto, fiind si in prezent disponibila pe piata, evoluand de-alungul timpului in pas cu tehnologia si cu cerintele consumatorilor. De curand acest model a trecut la era in care ne aflam, cea electrica, fiind oferita si regandita exclusiv pentru acest “combustibil”. Primul model de Fiat 500 Nuova a fost lansat in 1957 si era o masina extrem de micuta, cand spun micuta, ma refer la faptul ca un barbat de inaltime medie, gen 1.70, arata ca un Gulliver pe scaunul din fata a masinii.
Ceea ce este si mai haios dupa ce v-ati imaginat cum ar arata acel barbat pe scaunul soferului, este ca masina are si bancheta in spate, deci 4 locuri. In realitate arata ca un Smart in care au incercat sa bata un record din cate persoane incap si asta doar cu cele 4 locuri legale ale masinii. Mai mult, macheta construibila Fiat 500 Nuova este construita la scara 1/7, fata de 1/8 cu cat eram obisnuiti, pentru ca este foarte micuta. Scara 1/7 a fost aleasa si din motivul de a oferi cat mai mult detaliu colectionarilor, acesta fiind posibil la un nivel mai bun si mai calitativ cu cat modelul este mai mare. Fiat 500 exista si inainte de modelul pe care il stim cu totii, in varianta Topolino, insa era un automobil de epoca construit dinainte de razboi. Modernul – pe vremea aceea – Fiat 500 avea doar 2.90m si un motor de 479cmc cu 2 cilindri, montat in partea din spate, lasand in partea din fata loc pentru rezervor si un fel de portbagaj. Acest model a fost construit in multe variante de caroserie, iar un aspect foarte important mai ales pentru acele vremuri, era trapa sau mai pe bine spus, plafonul din textil pe care il deschideai manual spre partea din spate. Modelul a fost foarte popular la vremea sa si a ramas in istorie pana in prezent, fiind fabricat pe decursul a aproape 2 decenii. In 1975, modelul a facut o pauza, urmand sa fie reinviat prin modernul Fiat 500 din 2007. Acesta si-a terminat cariera anul acesta facand loc noului Fiat 500 electric (avem mai sus imaginea cu primul Fiat 500 si noul Fiat 500 Electric).
Vorbim acum strict de macheta construibila la scara 1/7 de la Hachette. Este o macheta fabricata din metal cu elemente din plastic sau chiar si piele (nu va putem spune daca este sintetica sau nu, dar aspectul este cu totul altul fata de unele din cauciuc). Asa cum am spus, scara 1/7 a oferit posibilitatea producatorului sa integreze foarte multe chestii functionale si detalii mult mai pronuntate. Ca la orice macheta construibila care se desfasoara pe numere de aparitie, pe o perioada prelungita de timp, producatorul iti prezinta in primele numere ceea ce vei regasi pe parcursul colectiei. Primele numere iti ofera multe piese, ca sa iti faci o idee despre materiale, detalii si informatii, urmand ca pana la capatul colectiei sa primesti piese impartite corect. Primesti desigur si o revista in care ai multe informatii despre model, istoria sa si multe altele din zona automobilistica, plus sectiunea de montaj. Aceste machete nu au fost produse pentru Romania, deci automat revistele vor fi in italiana. Noi ti-am pregatit si varianta tradusa in format PDF pe care o vei gasi printr-un link in descrierea produselor pentru fiecare model. Personal, nu am folosit manualul in romana, decat pentru anumite montaje in care chiar nu intelegeam ce vor sa spuna, cel in italiana fiind foarte intuitiv.
Initial ne ocupam de niste piese random pe care le pastram pentru numere viitoare, insa de la numarul 5 incepe montajul care formeaza putin cate putin macheta noastra. Producatorii nu au un tipar dupa care merg pentru toate machetele, insa la Fiat 500, Hachette a inceput cu motorul. Primim componente ale cutiei de viteze, componente ale motorului, roti, scaune, si destul de rapid sasiul. Ne ocupam sa montam puntile cu articulatiile si o parte din roti si imediat vine momentul sa punem motoru pe sasiu. Te ia flama si mai mult si te trezesti ca vine instalatia electrica care e foarte stufoasa, o aranjezi frumos la linie si urmeaza sa te ocupi de bord si coloana de directie. Te apuci sa maschezi firaraia, pui niste “mochete” din cauciuc, bancheta, sinele cu scaunele fata si pac apare caroseria. Italienii au un stil aparte de a-ti arata ce vei construi in viitor, deci dupa ce primesti caroseria iti dai seama ca ai vreo 3-4 numere cu care n-ai facut nimic, dar imediat te apuci sa le montezi pe aceasta. Montezi tot ce se poate pune pe caroserie si nu are legatura cu sasiul, dai jos niste praguri montate temporar pe acesta si pui caroseria deasupra, insurubezi 10 suruburi ceva mai solide si aproape ca e completa. Cateva elemente de caroserie care se monteaza spre final si te ocupi de aripile fata si “botul” masinii cu niste cilindri din cauciuc care le fixeaza pe caroserie. La sfarsit primesti si numarul de inmatriculare din fata care completeaza masina. Exact ca la fabrica sau pe aproape.
Elemente cheie ale machetei.
Este prima data cand vedem anumite detalii in machetele construibile. Dintre acestea, enumeram:
- Faruri functionale si pozitii spate care se aprind odata cu farurile de pe un butonas din bord, probabil chiar cel original.
- Stop functional la actionarea pedalei de frana
- Stop functional pe maneta franei de mana – da, mini levierul franei de mana este functional
- Bordul se aprinde odata cu farurile/pozitia
- Semnal functional chiar de pe maneta originala – maneta asezata pe coloana de directie este functionala pentru ambele parti ale masinii (Atentie aici, chiar si producatorul explica in revista ca avand o asemenea functionalitate este destul de sensibila)
- Scaune si banchete din piele – scaunele sunt rabatabile, la fel ca spatarul banchetei spate
- Directie functionala
- Claxon pe mijlocul volanului – Atentie si aici, volanul se monteaza doar o singura data, asa cum arata in revista, acesta fiind fix pe coloana de directie, viitoare idei sau modificari pot afecta functionalitatea coloanei de directie.
- Chedere moi la usi – nu vei mai auzi fier pe fier la “trantirea” usii.
- Usi fata care se deschid
- Geamuri fata cu deschidere pe manivela, plus cele batante
- Chederele de la geamuri sunt din cauciuc moale
- Anvelopele sunt dintr-un cauciuc moale
- Suspensii functionale
- Sunet de motor prin actionarea butonului dintre frana de mana si schimbator – dureaza aproximativ 15 secunde cu putin “ambalat” de motor.
- Trapa functionala – prelata / textilul se deschide la fel ca cea originala, avand un sistem bine pus la punct si un punct de prindere pe traversa parbrizului, pe interior.
- “Clanta” capacului motorului este functionala.
- Trusa de scule in miniatura cu scule detasabile: surublenita, cheie de roti, tubulara si sula pentru tubulara.
- Roata de rezerva
- Acces usor la baterii – se gasesc in rezervorul de benzina.
Daca mi-a scapat ceva, sigur veti gasi voi pe parcursul montajului.
Daca asta nu era tot, in aceste colectii primim si anumite cadouri.
Pentru kit-ul complet de 100 de numere, avem urmatoarele:
- 3 bibliorafturi din carton tare cu sistem de inele (revistele sunt foarte elegant gandite avand inele de prindere metalice pentru biblioraft, acestea fiind fixe pentru 33-35 de reviste)
- Breloc metallic Fiat 500 in miniatura cu roti functionale
- Cana Fiat 500
- Ceas de perete metalic cu geam de sticla Fiat 500
- Vitrina expunere din plexi pentru machete la scara 1/8
Aceste cadouri sunt oferite integral exclusiv pentru kit-ul complet.
Pe langa kit-ul complet am pus la cale si un sistem de abonamente cu recurenta lunara. Cum functioneaza acesta. Daca ai mai cumparat de la noi in sistem de abonamente, stii, daca nu, trecem rapid prin niste informatii. Iti faci un cont de client, intri la categoria Abonamente si acolo gasesti produsul cu care trebuie sa faci comanda care include numerele 1-10 din colectia Fiat 500. Lansezi prima comanda si esti automat inscris in sistemul cu recurenta lunara automata, urmand ca pana la finalul colectiei sa primesti la adresa pe care ai adaugat-o, in aceeasi data in care ai facut prima comanda, urmatoarele 6 numere pana la finalul celor 100. Pe parcursul acestui abonament, vei primi si urmatoarele cadouri:
- Cele 3 bibliorafturi, desigur, pentru a-ti aranja revistele
- Brelocul metalic Fiat 500
- Cana Fiat 500
Care sunt costurile ne intrebi acum. Pretul unui numar de aparitie este de 36.90lei, ceea ce inseamna ca automat tot kit-ul cu cadourile va costa 3690lei. Pentru cei care opteaza pentru un abonament, primul pachet care include 10 numere, va costa 369lei. Celelalte pachete de cate 6 numere, pana la finalul colectiei, va costa 221.40lei, pret unic.
Mai jos aveti si buton direct catre ghidul de montaj in limba romana in format PDF.
De la micutul model care s-a vandut in aproape 4 milioane de exemplare la timpul sau, trecem la ceva mai agresiv si mai actualizat ca tehnologie, design si mecanica. Mai agresiv pentru ca a fost conceput pentru raliu dupa masina de serie si avea unul dintre cele mai recunoscute sisteme de tractiune integrala din toata timpurile. Este o masina care acum costa o avere sa o poti avea intr-o varianta functionala si in stare buna si a facut istorie in segmentul de raliu: Lancia Delta Integrale Martini Racing.
Construita cu banalul Lancia Delta 1500 la baza sau Saab 600 cum era cunoscuta prin alte parti, Delta in varianta Turbo si automat Integrale, avea un motor de 2000cmc, interne forjate si aproximativ 165cp. N-ai spune ca este asa mult, dar pentru vremea aceea, fiabilitatea motorului si sistemul avansat de tractiune integrala, facea furori. Pentru ca cele enumerate mai sus erau punctele cheie ale modelului de baza, Lancia a transformat modelul si in varianta de raliu, care urma sa isi faca creeze istoria despre care vorbim acum. Din cate imi dau seama macheta noastra este modelul Delta Integrale 8V, deci vorbim de 8 valve, 2000cmc cu 4 cilindri, multe componente noi gandite sa reziste, o turbina mai mare si un traseu de aerisire marit, dusa pana la aproximativ 185cp. Acestea au fost fabricate oficial in 50 de exemplare. Aparent un sleeper (o masina aparent banala, standard, puternica de fapt) veritabil, Delta Integrale in varianta de baza se descurca cu siguranta foarte bine si astazi.
Trecand la macheta noastra, aceasta este reprodusa la scara 1/8, are foarte multe detalii, unele poate o sa vi se pare chiar prea detaliate in timp ce o veti construi si la fel ca micutul 500, este fabricata din metal si elemente din plastic. Ca la restul machetelor, primim initial piese mari si multe ca sa ne facem o idee despre ceea ce urmeaza sa construim. Aici totul incepe chiar invers, primim initial bordul si elementele sale in jurul caruia construim restul masinii. Bordul are foarte multe aparate esentiale raliului si foarte multe detalii, prin foarte multe detalii ma refer ca veti primi o plansa plina cu stickere unele chiar milimetrice care la final vor alcatui niste detalii excelente. Primim si scaunele Recaro fabricate din plastic dur, precum fibra de carbon ale originalelor, dar si un cauciuc finut pentru tapiterie. Acestea sunt inscriptionate cu numele pilotului si ale copilotului. Inca de la inceput adaugam coloana de directie si volanul. Primim apoi bucati considerabile din sasiu, pe care le cuplam una cu alta si pe care incepem sa formam cockpitul, asezam scaunele, asezam bordul, asezam pedalierul, incepem prin spate sa montam elementele de interior specifice unui raliu, rollcage-ul si roata de rezerva. Producator a dorit sa realizeze realist modelul, astfel cutia in care intra bateria masinii este la proportiile reale, facand astfel dificil de a introduce niste baterii normale cum a fost la Fiat 500. Lancia Delta Integrale foloseste 3 baterii de tip AG13. Urmeaza sa ne ocupam de punti si articulatii. Pentru ca masina are tractiune integrala, aceasta o sa aiba si un cardan cu diferential, puntile fiind mai moderne si functionale. Partea de motor o incepem mai spre final, motorul cu 4 cilindri fiind vizibil mult mai modern si mai complicat decat tot ce am vazut pana acum, cu turbina si intercooler. Un numar intreg, foarte lung, o sa fie doar despre montajul fiecarui furtunas la locul sau. Urmeaza acum sa intram intr-un ritm asemanator cumva, primim caroseria si montam cele 4 usi, capota, haion, gura de aer de pe plafon, geamuri si o punem peste sasiu. La final facem un test al electronicii si o insurubam cu cate suruburi mai potente. Ultimul numar este dedicat decalurilor. Chiar daca vine deja cu multe decaluri, sunt pe departe de a fi toate. Partea buna este ca nu avem de-a face cu decaluri care se lipesc pe baza de apa, ci sunt autocolante.
Elemente cheie ale machetei gasim urmatoarele:
- Directie functionala
- Suspensie functionala
- Farurile se aprind odata cu pozitiile pe spate
- Claxon functional pe coloanal de directie
- Stop pe frana actionat de pedala de frana
- Sunet de motor actionat de la pedala de acceleratie
- Rollcage detaliat
- Bord detaliat
- 4 usi care se deschid
- Capota si haion care se deschid – un detaliu impresionant este sistemul de quick release al celor doua, care in acelasi timp asigura fixarea sigura in varianta reala pentru viteze mari, acesta e chiar enervant de realist :D
- Usita rezervor functionala
La fel ca micutul Fiat 500 si aceasta colectie primeste cateva cadouri, impartite din nou pe tipul de produs dorit.
Kit-ul complet include:
- 4 bibliorafturi
- Breloc metalic sigla Lancia
- Sapca ajustabila MARTINI RACING
- Geanta de voiaj (maricica) MARTINI RACING
- Vitrina din plexi pentru machete la scara 1/8
Totodata pentru cei care vor comanda machete in sistemul de abonamente, cadourile vor fi:
- Cele 4 bibliorafturi
- Brelocul metalic cu sigla Lancia
- Sapca MARTINI RACING
Planul nu se schimba la capitolul pret. Acesta fiind de 36.90 pentru un numar, iar colectia tot din 100 de numere este compusa. Si aici avem desigur instructiunile de montaj in forma PDF:
Ambele machete pot fi vazute in showroom-ul nostru din Bucuresti. Colegul nostru Mihai, se ocupa de montajele video ca si pana acum, care pot fi gasite pe canalul nostru de Youtube si va asteptam pe grupul dedicat machetelor construibile de pe Facebook.