Cand eram mai mici era o placere sa mergi cu trenul, sa auzi sunetul ala pe care-l face in mers: "tdm-tdm, tdm-tdm" si sa stai pe hol sa te uiti pe geam. Era si perioada aia cand eram deja mari, dar nu aveam carnet sau masini si mergeam cu personalul la mare ca sa ne ramana destui bani de cheltuiala. Ba mai mult, eu si prietenii mei ne-am facut alti prieteni cu care mai vorbim si acum, intr-un tren, pentru ca faceau aceeasi chestie ca si noi.

 

 

Trenul nu este doar o etapa a vietii, adica nu dispare odata ce iti iei carnet si masina, dar de cele mai multe ori o masina este mai practica pentru ca nu mai depinzi de programul trenului. Trenul este in continuare pentru multi un mijloc de transport principal, iar pentru ceilalti ramane doar la nivelul de nostalgie.

Cei care au prins o buna parte din evolutia trenurilor, stiu despre ce vorbesc, eu unul nu am prins decat modelele pe care le avem si acum, in cei 30 de ani ai mei. Imi aduc aminte in Bucuresti, in Herastrau, in curtea muzeului Satului era o locomotiva cu aburi, stiu ca sigur mai este si acum una in gara din Sinaia. Trenuri vechi cu aburi sunt si acum in Maramures, Transilvania si Bucovina, dar doar pentru turisti. Imi mai aduc aminte de un tren care nu are legatura cu cele de calatori, dar este totusi un tren. Este vorba de cel din Parcul Tineretului. Abia asteptam sa ajungem pe acolo si sa facem o tura de parc cu trenul, pe sine. Acum este doar un alt tractoras "imbracat" in tren care merge pe aleile speciale pavate cu asfalt. Tare. Poate ar merge o plimbare cu trenul intr-o buna zi.

 

 

Din fericire domeniul machetelor este foarte variat si bineinteles ca gasim si machete din domeniul feroviar. Acestea sunt de foarte multe tipuri: statice-fixe, statice-mobile, electrice, etc. Cele statice-fixe sunt cele pe care le tinem doar in vitrina pe stativul cu care vin in cutie. Nu ai ce sa faci cu ele altceva pentru ca nu au piese mobile. Cele statice-mobile, pot avea piese mobile. Cele electrice in principiu vin cu un intreg set. O "macheta" mare care reproduce o portiune de teren cu sine, copaci, semne de circulatie, semafoare, etc. Mai pot exista trenulete electrice de tip jucarie, pentru copii, care alcatuiesc tot un circuit, dar sunt pentru copii.

 

 

Pe site-ul nostru puteti gasi locomotive din colectii precum: Locomotive Celebre, Locomotivele Lumii, dar si seturi intregi de la Eaglemoss si trenuletul electric. Partea buna este ca puteti alege dintr-o gama variata de produse si poate va puteti inspira.