Pentru ca suntem aproape de cei mai pasionati colectionari in adevaratul sens al cuvantului, in urma cu putina vreme v-am prezentat colectia Timbre de pe Glob de la Hachette. Aceasta si-a facut aparitia in urma cu aproximativ 2 luni si apare saptamanal. De primele numere stim ca la majoritatea colectiilor au pret promotional, iar pretul normal al revistei ramane la 24.90lei.

Fiecare revista contine 30 de timbre autentice de colectie din Romania si din alte tari. Colectia se poate pastra intr-un mod foarte original care va asigura conservarea timbrelor in timp cu ajutorul clasoarelor si al filelor plastifiate pe care le vom primi pe parcursul colectiei. Revista contine multe informatii si povestiri despre timbrele primite si timbre in general.

 

 

Lasand revista un pic deoparte, haide sa vorbim un pic despre istoria timbrelor. Cand a aparut primul timbru postal oficial, unde si tot asa. Ba chiar mai mult, pentru ca suntem in era in care timbrele sunt aproape inexistente, pentru ca toti folosim serviciile de curierat, vom afla ce este un timbru.

Timbrul postal este o bucata, in general mica, de hartie, emis de oficiul postal sau alte parti autorizate care ofera servicii postale. Acestea se puneau pe plicuri pentru a oferi sistemul postal informatii despre data si punctul de plecare a plicului fara a putea fi refolosit. Acesta afisa in general numele tarii de unde a plecat, pretul acestuia si ilustratii cu persoane, evenimente, institutii sau alte vederi care simbolizau traditiile si valorile tarii respective. De obicei vin in forma de dreptunghi, dar pot avea si diferite alte forme, iar spatele este autoadeziv (pentru cele mai moderne) sau pot fi lipite prin metoda clasica: pus pe limba si pe urma lipit pe hartie.

Primul timbru oficial a aparut pe 1 mai 1840, in UK si se numeste Penny Black, acelasi timbru pe care-l gasiti in primul numar al colectiei Timbre de pe Glob. In urmatorii 3 ani, timbrele apareau in Suedia, Brazilia si putin mai tarziu in Statele Unite. Pana in 1860, timbrele erau oficiale in peste 90 de tari din lume, insa primele timbre nu aveau informatii despre tara in care erau emise. Printre oamenii care au fost mentionati pentru aparitia timbrelor ii numim pe: William Dockwra, Lovrenc Kosir, Rowland Hill si James Chalmers. Fiecare a avut contributia sa in domeniul postal.

 

 

Incepand cu primul timbru, taxa postala era platita de expeditor, insa exista inca posibilitatea de a trimite scrisori fara a plati inainte. Peste aceste timbre era mereu aplicata o stampila pentru ca acele timbre sa nu mai poata fi folosite din nou. Penny Black a fost lansat pe 1 mai 1840 si a primit oficialitate 5 zile mai tarziu, urmand ca peste alte 2 zile sa apara al doilea timbru din lume numit Two Penny Blue. Taxa unui Penny Black era suficienta pentru a trimite o scrisoare oriunde in UK. Ambele timbre afisau o ilustratie a Reginei Victoria si nu erau perforate, acestea fiind decupate cu foarfeca. Atunci cand au aparut timbrele aveau aproximativ acelasi standard al formei si al marimii, adica. In general ilustratiile contineau regine, presedinti si alte personalitati politice, dar prin 1869 trendul a inceput sa se diversifice iar pe timbre apareau trenuri, cai, etc. In primul deceniu timbrele veneau fara perforatii. Abia in 1850 au aparut primele masinarii de mici dimensiuni care ajutau la decuparea timbrelor.

 

 

Serviciile postale folosesc si astazi timbre in aceleasi scopuri. Desi la noi Posta Romana a devenit particulara si serviciile de curierat au luat amploare, timbrele inca se mai gasesc la posta pentru a tine acelasi timp de evidenta pentru care au fost proiectate acum aproape 200 de ani.

Colectia Timbre de pe Glob de la Hachette este disponibila pe site-ul nostru si poate fi comandata si sub forma de abonament, aici: https://magazinulcolectionarului.ro/colectionabile/filatelie/timbre-de-pe-glob