La inceputul lunii viitoare abonatii colectiei Automobile de Neuitat vor primi doua machete extraordinare: Rocar TV14F si Tatra 603-1. Despre Rocar o sa vorbim intr-un articol urmator, acum insa vorbim despre modelul cehoslovac. Tatra, cand auzi de Tatra te gandesti automat la autovehiculele de mare tonaj, utilajele industriale si camioanele cu tractiune pe toate puntile folosite de pasionatii sporturilor extreme. In principiu asta este, insa Tatra a construit initial autoturisme. Nu au fost multe modele, cu atat mai putin unele care sa iasa in evidenta, insa undeva Tatra 603 a fost si a ramas un model iconic astfel incat producatorii sa o ia in considerare si sa reproduca o macheta. Este intr-adevar o masina interesanta, putin ciudatica, o combinatie de multe idei si un design diferit fata de ce exista la momentul respectiv.

Tatra 603-1 a fost construita intre 1965 si 1975 si a reprezentat un autoturism de lux de mari dimensiuni cu motorul in partea din spate. Se spune ca acest mode a fost condus doar de inaltii partidului si superiorii fabricilor de pe vremea aceea. In scurta sa istorie cu automobile, Tatra a construit numai masini de lux cu mult peste timpul lor. Pe vremuri a existat modelul NW Type T, redenumita ulterior Tatra 20, condusa de regele Charles I. Ceva mai tarziu, presedintele Tomas Garrigue Masaryk a condus modelul Tatra 80 cu motor in 12 cilindri, iar succesorul sau a condus succesorul modelului numit Tatra 87. Dupa razboi, masinile au inceput sa prinda forme mai moderne, iar Tatra a lansat modelul T600, aceasta folosind "doar" 4 cilindri.

 

 

In 1953 guvernul socalist a devenit nerabdatator pentru ca Tatra nu mai lansa modele noi, demne de rangul lor si a ordonat producatorului sa conceapa un nou model de lux. Masina urma sa primeasca un motor de 3.5 litri cu 8 cilindri. Nimeni nu era pregatit pentru dezvoltarea unui astfel de motor, insa inginerul Julius Mackerle a propus o solutie temporara cu un motor deja dezvoltat de 2.5 litri V8 (imagine jos) si cutie cu 4 viteze. Aceasta era dispusa pe coloana de directie, pentru a nu ocupa loc in mijloc, facand astfel loc pentru un scaun pe mijloc. Suspensia era hidraulica. Prima varianta care putea fi condusa in conditii normale, a aparut in 1955, este vorba de modelul nostru de astazi, Tatra 603. De-a lungul anilor sai de productie, modelul a avut 3 facelift-uri, insa 603-3, nu a fost un vehicul oficial.

 

 

Modelul nostru de astazi este Tatra 603-1, prima varianta a modelului. Acesta se distinga prin cele 3 faruri in partea din fata, o forma alungita si luneta din 2 bucati. Pe langa asta, Tatra a folosit un design indraznet, ciudat si diferit in acelasi timp, serpuind cumva tevile de esapament care ieseau din tobe, formand o singura iesire in mijloc in partea din spate. Motorul avand formatiunea cilindrilor in V8, trebuie sa primeasca evacuari multiple. Cu toate ca erau vremurile in care nu se punea accent si nici nu exista o tehnologie atat de avansata, Tatra 603 avea doar 1400kg pentru motorizarea sa si dimensiunile masinii. Aceasta masura peste 5m in lungile si aproape 2m in latime. Tatra 603, ca si restul modelelor din trecut a fost folosita in mare parte de oamenii cu influenta si cei foarte bogati, aceasta fiind exportata in tarile est europene, doar in cele aliate cu Cehoslovacia, dar si in Cuba sau China. Vanzarile catre clienti privati, nu erau posibile.

 

 

Am scotocit putin internetul si am gasit raspuns la o curiozitate importanta referitoare la model. De ce au facut ei macheta dupa acest model? Pe langa ce am vorbit mai sus, aceasta a fost construit in doar aproximativ 20000 de exemplare.

Modelul 603-2 (imagine sus) a primit 4 faruri, ceva mai "normale" pentru cum stim noi masinile, iar spatele i-a fost si mai alungit decat prima varianta. Tatra 603-3 (imagine jos), modelul care nu a mai fost oficial, a primit in partea frontala o grila si mai apropiata de modele mai comune de masini, farurile fiind mai departate. Pe langa asta, a primit si discuri pe toate cele 4 roti si a fost declarata oficial autoturism cu 5 locuri, centurile devenind obligatorii din 1968. Tatra 603 a participat si la raliu cu diferite variante ale modelului.

 

 

Modelul real al lui Tatra 603 este o opera de arta in industria auto, iar macheta nu face compromis la acest aspect. Este o macheta la scara 1/24 de mari dimensiuni, pentru ca si modelul real era o masina mare. In cele 20000 de exemplare vandute in realitate, au ramas foarte putine functionale. Un exemplar in stare decenta, insa asa cum a preluat-o timpul, ajunge la peste 15000 de euro, in timp ce un exemplar reconditionat in cele mai bune conditii, sare de 50000E.

Macheta reprodusa de Hachette la scara 1/24 va fi disponibila pentru comanda incepand cu 17 noiembrie sau la momentul redactarii acestui articol, poate fi comandata sub forma de abonament impreuna cu modelul Rocar 14F. Abonamentul este valabil pentru toata colectia.