Primul automobil de serie capabil de autopropulsie pentru transportul de oameni a aparut acum 136 de ani si a fost construita de Karl Benz. Da, acesta se poate spune ca a fost si primul automobil Mercedes Benz.
Denumit Patent Motor Car sau Benz Patent Motorwagen, acesta costa in vremurile respective 600 de marci germane sau aproximativ 150$. Aceste preturi echivleaza in prezent cu aproape 5000$.

Acest proiect a fost sustinut chiar de sotia sa, Bertha Benz, care la randul sau a fost considerata un pionier in automobilistica si inventator. Aceasta a fost si cea care a testat modelul nostru, imbunatatindu-l in functie de rezultate. Karl Benz a anuntat inventia publicului larg pe 3 iulie 1886 in Mannheim, iar intre acel an si 1893 au fost construite aproximativ 25 de exemplare.

Dupa proiectarea unui motor pe benzina in 2 timpi, Karl Benz s-a concentrat in dezvoltarea acestui automobil care sa fie capabil sa fie pus in miscare de noua motorizare. Patent Motor Car avea 3 roti, practic astazi am putea sa ii spunem o tricicleta motorizata, iar motorul era montat pe puntea spate unde se afla si puntea cu 2 roti. In plus de asta, propulsia era posibila prin intermediul unui lant care ajuta la rotatia puntii. Sasiul era construit din tuburi din otel, iar "caroseria" din panouri de lemn. Rotile erau asemanatoare unei biciclete sau a unei carute, cu spite groase din otel si anvelope.

Chiar daca Benz a proiectat prima motorizare, totusi Patent Motor Car a primit un alt motor, de 954cmc, tot un cilindru, dar in 4 timpi. Puterea sa poate parea acum incredibil de mica, aproape inexistenta, dar acesta producea mai putin de 1cp la 400rpm. Prima versiune a motorizarii nu folosea un carburator, ci mai degraba un recipient cu fibre imbibate in combustibil, care suplimenta acest combustibil catre cilindru prin evaporare. Urmatoarele versiuni au avut 1.5cp sau 2cp. Cu ultima versiune, puterea maxima putea sa ajunga pana la 16km/h.

Mercedes-Benz Patent Motor Car 1886, macheta auto scara 1:43, negru cu maro, carcasa plexic, IXO

Acest model impresionat si unic pentru vremurile noastre,  este disponibil si pe magazinul nostru sub forma de macheta, reprodusa la scara 1/43 de binecunoscutul producator premium, IXO.

Mercedes Benz Patent Motor Car 1886 de la IXO - https://magazinulcolectionarului.ro/mercedes-benz-patent-motor-car-1886-macheta-auto-scara-1-43-negru-cu-maro-carcasa-plexic-ixo