Masini suedeze, un design iconic evoluat pe parcursul celor aproape 100 de ani de existenta, cunoscute ca fiind printre cele mai sigure masini din lume, fapt dovedit in testele de siguranta.
Volvo Cars este compania auto suedeza care dateaza din 1915 si si-a inceput cariera in Gothenburg si a fost creata in cadrul companiei SKF, cunoscuta si astazi pentru anumite piese auto. Volvo vine din limba latina si inseamna "I roll" sau "Rulez/Conduc" in limba romana. Compania Volvo a fost gandita initial pentru a produce o serie speciala de piese auto pentru piata americana, dar ideea nu s-a mai concretizat. Numele Volvo a fost inregistrat din nou ca marca de automobile in 1927, atunci cand si-a inceput si calatoria printre competitori.
Primul model de Volvo a iesit de pe linia de asamblare pe 14 aprilie 1927 si a fost numit OV 4 (poza jos). Compania a produs automobile cu plafon fix si automobile cabrio, gandite sa faca fata climatului din Suedia. Primul logo Volvo avea anumite elemente din cel de astazi, dar era reprezantat de ilustratia radiatorului complet al primului model. In 1944 a fost prezentat un alt model, Volvo PV444, care a intrat in productie abia in 1947. Volvo a intrat pentru prima data pe piata americana in 1955.
In 1963, Volvo a deschis fabrica in afara Suediei, in Canada, un an mai tarziu urmand sa se deschida cea mai mare fabrica din Suedia, care este si cea mai mare in prezent. Un an mai tarziu, au deschis alta fabrica in Belgia, care este acum a doua cea mai mare din lume. O alta fabrica a fost deschisa in Uddevalla, tot in Suedia si era administrata de Volvo si Pininfarina. Chiar si cu atatea fabrici deschise ai fi crezut ca totul mergea "ca pe roate", insa CEO-ul companiei considera ca Volvo nu va rezista pe viitor fiind o companie foarte mica. Atatea fabrici si totusi era considerata o companie mica. Volvo a incercat sa se combine cu Saab la sfarsitul anilor '70. O alta tentativa de fuzionare a fost mult mai tarziu in anul 1993, cu grupul Renault, insa suedezi cu influenta s-au opus. In anii 1970 Volvo a cumparat divizia de masini pentru pasageri de la DAF, urmand sa lanseze o masina proprie numita Volvo 340, ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai vandute masini din UK in 1980. In 1986 Volvo vandut un numar record de automobile in Statele Unite, insa vanzarile au scazut atunci cand pe piata au intrat companii japoneze precum: Acura, Lexus si Subaru.
In 1999, Volvo a decis sa vanda divizia de automobile si sa se concentreze pe vehicule comerciale. Tot in 1999, Ford a cumparat Volvo cu suma de 6.45 miliarde de $. Astfel brandul Volvo s-a impartit in doua divizii: Volvo Group si Volvo Cars, primul ocupandu-se cu camioane, autobuze si utilaje de constructii detinuta de Suedia si cea de-a 2 a detinuta de Ford pentru automobile.
Ford a detinut Volvo Cars intre 1999 si 2010, acestia detinand in acelasi timp si Jaguar, Aston Martin si Land Rover, concern cunoscut ca PAG (Premier Automotive Group). Ford a vandut Jaguar Land Rover catre compania Tata Motors din India, dar a decis sa tina Volvo chiar si in ciuda pierderilor si a crizei economice din 2008. Ford a decis sa restructureze Volvo Cars catre segmentul de inceput de la Mercedes si BMW, astfel au fost lansate modelele Volvo S80 si Volvo XC60. Chiar si asa, criza econimica din 2008 a pus amprenta pe mai toate domeniile, incat Ford a fost nevoit sa vanda brandul Volvo. Initial au vrut sa il transforme in brand independent negociand cu guvernul suedez. Dupa multe zvonuri cum ca ar fi putut fi cumparat de BMW sau Volkswagen, a fost cumparat intr-un final de compania care ii detine si acum: Geely Holding Group, un gigant chinez. Pretul de cumparare a companiei a fost incredibil de mic fata de pretul cu care a fost vandut initial, nici macar 30%.
Din 2010 pana in prezent, compania este detinuta de acelasi investitor si odata cu modelele noi s-a vazut si succesul mult asteptat. Ca sa ne intelegem de la inceput, companiile care cumpara producatori ca Volvo, nu reprezinta producatorul in totalitate. Producatorul functioneaza in aceiasi parametrii ca si pana atunci, insa compania mama finanteaza proiectele si ideile. Volvo nu este un brand chinezesc, ramane in aceleasi fabrici sub aceeasi conducere. Volvo a renuntat la motoarele mari si a dezvoltat altele in 3 si 4 cilindrii, diesel si benzina ,dar si o platforma noua, numita SPA. Volvo a intrat tare pe piata cu o noua serie, seria 90, lansand modele ca S90 sedan, V90 break si XC90 suv. Niste modele masive, foarte impunatoare care reprezinta in totalitate imaginea clasica Volvo: masini impunatoare, mari si sigure.
In 2015, Volvo a vandut mai multe masini decat in aproape toata cariera, urmand ca in 2017 sa anunte ca toate masinile din 2019 vor include un motor electric, deci hibride. Zis si facut, multe modele noi de Volvo au o configuratie hibrida in prezent. Asta inseamna ca Volvo devine singurul producator auto care nu mai ofera automobile care functioneaza doar pe motoare cu combustie. Planul va merge mai departe pentru o tranzitie la full electric.
Volvo mai detine si o subdiviziune numita Polestar. Polestar era cunoscuta pana de curand ca fiind divizia sport a producatorului. Astfel un Volvo S60 Polestar spre exemplu, inseamna o varianta S de la Audi sau un ST de la Ford. De curand divizia Polestar s-a concentrat in a lansa automobile electrice sub acest nume, separat de modelele Volvo. Desigur sunt tot niste automobile Volvo, dar sunt lansate sub brandul Polestar. Deja primele 2 modele si-au facut aparitia si urmeaza sa fie lansate. Polestar 1 si Polestar 2. Primul model fiind un super coupe hibrid futurist cu motor 2.0T si motor electric, ambele producand 600 de cai putere. Este prima masina care este controlata in totalitate de sistemul de operare Android, adaptat desigur la configuratia masinii. Al doilea model este numit Polestar 2 si este full electric, cu aproximativ 400 de cai putere. Gandit sa concureze direct cu Tesla Model 3.
In prezent Volvo o duce foarte bine in divizia de automobile, dar si in cea de camioane sau vehicule mari. Este cunoscut in continuare ca fiind cea mai sigura masina din lume, noile modele S90/V90 si XC90 fiind in Top 3 in acest sens.
Pe langa asta, producatorii de machete ne bucura privirile si cu anumite modele la diferite scari. Astfel pe site-ul nostru gasiti modele precum: Volvo S60, Volvo V90, Volvo S90, XC60, XC90 si alte modele mai vechi printre care si primul model cel mai bine vandut despre care vorbeam mai sus, Volvo 343. Pe langa automobile, gasiti si modele Volvo din divizia de vehicule mari: camioane cu remorca, camioane mai vechi, autobuze, etc. Toate acestea variaza de la 1:43, 1:32, 1:24 si 1:18.