Te-ai intrebat vreodata ce sunt exact acele scari prin care sunt reprezentate machetele? Esti un colectionar foarte pasionat sau nu stii exact ce inseamna acele scari?

Machete gasesti cam pentru orice ti-ar trece prin cap, chiar de curand ma uitam printre modelele noi de machete si ma minunam cum abia urmeaza sa apara pe piata un anumit model de masina si deja exista ca macheta la diferiti producatori. Machete sunt din fericire disponibile pentru orice buzunar. Pe langa faptul ca exista o gama larga de scari din care poti alege, exista si tipuri de producatori, tipuri de calitate, etc. Gasesti spre exemplu modele de la AutoART care este unul dintre cei mai premium producatori de machete, dar gasesti acelasi model, ceva mai slab calitativ, mai putin complex, cu detalii mai slab definite, la un pret semnificativ mai mic.

Daca este un hobby sau o pasiunea probabil stii deja despre ce vorbim, dar ce reprezinta acele scari pe care le tot vezi pe cutii sau pe site-uri? Din cate stiu eu din experienta si curiozitatea mea, exista machete si la scara 1/4, dar si la numere precum 1/150.

 

 

Acel 1 de dinaintea slash-ului reprezinta intregul, iar ce este dupa acel slash reprezinta de cate ori acea macheta pusa una dupa alta pe lungime este mai mica decat modelul real. Un exemplu rapid ar fi asa:

Ai macheta auto la scara 1/18? Ok, acel 18 inseamna ca macheta ta trebuie pusa de 18 ori bara in bara pentru a vedea lungimea masinii reale.

De obicei machetele auto sunt concepute la scari incepand de la 1/72 pana pe la 1/18. Ce este sub acest numar sunt machete mai rare. Am zis la inceput ca exista si machete facute la comanda la scara 1/4. Machetele cu numere in cealalta extreme, spre exemplu 1/150 sunt cele de la avioane, vapoare si "chestii" extrem de mari in realitate. Deci avionul cu scara 1/535 spre exemplu, este de 535 de ori mai mare in realitate, daca le pui lipite in sir unul dupa celalalt.

 

 

In functie de tipul de macheta, scarile pot aduce plusuri si minusuri. Luam spre exemplu cel mai raspandit tip de machete, cele auto. Machetele la scara 1/60+ sunt deja foarte, foarte mici, aproape cat un breloc. Exista producatori care foarte rar tin la calitatea si detaliul acestor machete, dar au si un pret pe masura. Machetele auto incep sa fie placute ochiului ca sa spun asa de la 1/43. Cele mai multe masinute pe care le gasesti prin vitrine sunt cele la aceasta scara. Scarile au si ele niste standarde, dar exista si anumite scari atipice. Cele mai cunoscute sunt: 1/8, 1/10, 1/12, 1/18, 1/24, 1/32, 1/43. De curand am avut pe cineva care avea o macheta auto la scara 1/20, deci exista si scari atipice la anumite modele.

O sa ai surpriza sa vezi cat de mult conteaza marimea naturala a obiectului, pentru ca un camion cu remorca spre exemplu la scara 1/43 este de 5-6 ori mai mare ca aceeasi scara a unei masini normale. Logic de fapt, dar diferenta vizuala este enorma pentru o "jucarie".