Audi, un producator cu istorie lunga in industria auto si unul dintre acei producatori comuni ca sa spunem asa, care ofera si un model de tip supercar in productia de serie. Totul a inceput in 2006 cand dupa prezentarea conceptului Audi Le Mans Quattro, producatorul lanseaza varianta de serie care nu era cu mult diferita fata de concept. Astfel a luat nastere probabil una dintre cele mai frumoase masini din lume, Audi R8. Este un supercar cu 2 locuri si desigur foloseste legendarul sistem de tractiune integrala Quattro.

 

Audi Le Mans quattro (2003) | Audi MediaCenter

 

Prima generatie a fost lansata in 2006, cu o motorizare aspirata de 4.2 litri in format V8 si 420CP, motor imprumutat de pe alte modele S sau RS ale vremurilor respective. Faceliftul acestei prime generatii a primit si un motor folosit in paralel si de alti producatori din concernul VAG, cel de 5.2 litri V10 si peste 530CP. Acelasi motor a fost folosit si la modelele S6, RS4, RS6, S8, Lamborghini Gallardo, etc. Prima motorizare avea 32 de valve, folosea tehnologia FSI si putea face suta in mai putin de 4 secunde sau 4.3 secunde cu cutia automata. Motorul mai mare si mai performant avea desigur mai multa putere, insa performanta de sprint era asemanatoare. La capitolul vizual, R8 era printre primele modele cu faruri led cu daylight in forma specifica acelei perioade, design care a fost imprumutat si de Audi A4, Audi A5, etc. Intre prima versiune si facelift, pe langa motorizare vedeam si schimbari la nivelul aspectului exterior si interior: faruri full led in premiera mondiala in industria auto, alte jante, kit exterior usor modificat, sistem audio Bang & Olfusen, frane mai mari si evacuare noua. Acelasi model a avut si o versiune decapotabila de tip spyder. Ultimii ani ai primei generatii au primit si un model GT, cu acelasi motor V10, dar mai multa putere si un design mai distinct. Acesta a fost fabricat in doar 333 de exemplare. Chiar inainte de trecerea la noua generatie, Audi lanseaza modelul Competition, care oferea un boost de 10cp pe langa cel mai puternic motor si acesta ajungea la o performanta de 3.2 secunde pentru suta de km pe ora. Aici vorbim despre frane de carbon, multe elemente din carbon pentru a scadea greutatea totala si o productie de 60 de exemplare.

 

Old v New: 2020 Audi R8 V10 RWD v 2008 Audi R8 V8 manual - Drive

 

Ajungem in 2015, cand Audi anunta a doua generatie. Audi R8 a mers pe reteta Porsche, un model usor modificat si evoluat, insa ideea si forma aproximativ la fel. Acesta imparte aceeasi platforma cu Lamborghini Huracan si foloseste acelasi motor V10 de 5.2 litri, insa revizuit si imbunatatit major. Este tot aspirat si ofera doua variante de performanta. 540CP si 610CP in varianta V10 Plus. Modelul nou este mult mai usor, datorita partilor de aluminiu si carbon. Acesta primeste ultimele tehnologii si imprumuta reteta lui Audi TT si al sau concept "Virtual Cockpit", ceea ce inseamna ca tot interiorul este concentrat pe sofer, iar totul se intampla in ceasurile digitale. Cam zgarcit interiorul din punctul meu de vedere, chiar daca este o masina de performanta, insa majoritatea posesorilor nu il folosesc pe circuit, deci puteam sa vedem un infotainment mai extins. Sistemul de tractiune integrala Quattro este acum variabil si poate fi setat sa fie mai activ pe propulsia spate.

 

Photo Comparison: 2020 Audi R8 vs. 2015 Audi R8 - autoevolution

 

Ca design, noul Audi R8 este mult mai agresiv, mult mai colturos si ascutit, fata de prima generatia care era in felul sau un supercar cu linii mai rotunjite. Si aceasta generatie a primit o varianta Spyder, dar si un facelift. Pe langa aceste noutati, cea mai noua varianta propune si un model full propulsie spate, modelul R8 RWD (rear wheel drive).

Pe magazinul nostru, se gasesc mai multe variante ale lui Audi R8, dar si modele din domeniul motorsport, unde a ajuns si acest model de performanta desigur. Ultima generatie de Audi R8 este disponibila in varianta Spyder, la scara 1/18, de la iScale. iScale este un producator de machete premium care pune accent pe calitate si detalii, insa are preturi accesibile fata de altii din aceasta categorie.