Piata auto are anumite modele care au rezistat pe parcursul evolutiei, chiar si pe segmentul transporturilor. Printre acestea putem aminti: VW Transporter, Ford Transit, Peugeot Partner, Renault Master, etc. Un model cu o istorie lunga, este Ford Transit si a inceput sa fie fabricat in anii '50.

Prima varianta nu se numea exact Transit, ci era acompaniat si de termenul Taunus, folosit pentru multe modele din vremea respectiva. Ford Taunus Transit a fost fabricat in Germania si primea o motorizare de 1.2 litri cu 4 cilindri, iar in 1955 a primit unul de 1.5 litri. Acesta a fost fabricat intre 1953 si 1965, de Ford Werke AG, companie care pe vremea aia era separata de Ford Motor Company din Detroit. Pe perioada razboiului stim deja ca toti producatorii s-au axat pe vehicule militare, iar dupa razboi au mai ramas pe piata doar o parte. Ford s-a axat pe vehicule comerciale de diferite tonaje. Taunus era un brand, cum este acum si Mustangul, iar Ford se folosea de acest nume in mai toate modelele lor.

 

 

In anul 1965, pe piata se lanseaza primul model Transit (imagine jos -1), fara brandul Taunus si a primit codul Mark 1 sau Mk1. Acesta a fost cel mai longeviv model din seria Transit, fiind fabricat timp de 12 ani fara modificari, iar in 1978 a primit un facelift major. Perioada de viata a modelului in total, a fost de 20 de ani. Primul Ford Transit, inca folosea motorizari Taunus, in format V4, de 1.3, 1.5 si 1.7 litri, urmand sa treaca la noua generatie de motorizari Essex care incepeau de la 1.7 V4, pana la 3.0 V6 sau chiar 3.3 cu 6 cilindri in linie diesel. Au mai fost si doua motorizari de 1.8 si respectiv 2.5 litri cu 4 cilindri. Faceliftul din 1978 (imagine jos - 2) a adus modificari majore si a fost numit Mk2, desi teoretic facea parte tot din prima generatie. Si acesta a fost fabricat timp de aproape 10 ani.

 

 

In anii mai recenti, respectiv 1986-2000, Ford lanseaza a doua generatie oficiale, o masina mult mai mare si total diferita de generatiile anterioare, fiind acum o masina moderna. Acest model a fost lansat si sub numele de Tourneo sau JMC Teshun in alte regiuni si a primit si el pe parcursul a 15 ani de fabricatie, doua facelifturi. Fiecare dintre aceste modele, a fost fabricata in diferite variante de caroserie, fie ca duba inchisa pentru transport, fie ca duba pentru transport persoane cu geamuri, fie ca o camioneta cu doua usi.

 

 

Ford Transit ajunge in anii 2000, cand se lanseaza a 3 a generatie, care cu tot cu facelift, s-a fabricat timp de 14 ani. Acesta era deja o masina din zilele noastre si primea linia de design de la noile Focus si Ka, fiind conceputa de Ford in Statele Unite. Aceasta primea tractiune fata, integrala sau propulsie spate si motorizari de la 2.0 cu 4 cilindri pana la 3.2 cu 5 cilindri. Ultima motorizare ajungea la o putere impresionanta pentru o duba, de pana la 200cp si combustibil diesel.

 

 

Ultima generatie, care se fabrica si in prezent, a inceput din 2013 si ajunge cu tot cu modelul Taunus la a 5 a generatie, sau a 4 a daca vorbim doar despre era Transit. Din nou conceptul a fost dezvoltat in Statele Unite, primind acolo multe variante de caroserie, printre care si niste mini autobuze. Aici vorbim deja despre motorizarile actuale de tip EcoBoost, EcoBlue care se gasesc si pe modelele de automobile mici.

 

 

Chiar daca Ford Transit a avut generatii care au rezistat si doua decenii, modelul are o istorie lunga, ajungand la 5 generatii pe piata auto si fiind unul dintre cele mai apreciate modele pentru transport marfa sau persoane. Pe site-ul nostru, se gasesc mai multe variante a acestui model, incepand chiar cu prima generatie si terminand cu ultima.

Ford Transit Mk1 din 1970, exista ca macheta la scara 1/43, reprodusa de Corgi, cei care reproduc si machetele de camioane. Macheta este reprodusa la o calitate foarte buna si este branduita cu Coca Cola.

Link aici: https://magazinulcolectionarului.ro/ford-transit-mk-i-1970-macheta-auto-scara-1-43-alb-cu-rosu-corgi

Un alt model Transit de pe magazinul nostru este chiar ultimul model cu Facelift, reprodus sub forma de ambulanta de GreenLight, tot la scara 1/43.

Link aici: https://magazinulcolectionarului.ro/ford-transit-lwb-ambulanta-st-petersburg-2019-macheta-autospeciala-scara-1-43-alb-cu-rosu-greenlight

In oferta noastra poate sa fie si modelul Taunus Transit, reprodusa de producatorul premium Neo. Aceasta se poate aduce pe comanda, inregistrandu-va la alerta de stoc pe pagina produsului.

Link aici: https://magazinulcolectionarului.ro/ford-taunus-transit-1962-macheta-auto-scara-1-43-bleu-neo?queryID=2961153c57541b3c3d084890535adeb2&objectID=10311&indexName=magento2_default_products