Machete auto exista intr-o gama foarte variata de scari, detalii, complexitate, calitate, mobilitate, etc, la fel cum exista si diverse clase de preturi in functie de cele enumerate mai sus. Exista totusi si situatii in care nu toate cele enumerate mai sus, fac pretul final al unei machete, astfel nu se poate compara cu altele. Spre exemplu sunt producatori care fac machetele super detaliat si de calitate, dar sunt statice, nu au nici macar rotile mobile si au preturi mari. Pe de alta parte sunt si machete cu o calitate buna, complexe si cu multe elemente mobile, care sunt ieftine sau chiar foarte ieftine.

Pe langa toate astea, exista si producatori care nu ofera multe modele de machete, dar lucreaza la ele manual, cu o pasiune fara limite, care reproduc modelele respective in cel mai mic detaliu. Astfel de producatori sunt rari si de obicei au si preturi "d-alea".

Unul dintre acesti producatori, nu este AutoArt, nu este Almost Real, se numeste CMC, care se axeaza pe masini clasice, asa cum ii spune si numele complet Classic Model Cars. Acestia au implinit anul acesta 25 de ani de activitate si reproduc masinile de epoca in cel mai mic detaliu posibil. Pe bune, asa complexitate si calitate nu am vazut decat la modelele construibile 1:8. Mai mult de atat, producatorul ofera aceste machete cumva semi construibile, avand piese care se asambleaza cu ajutorul unor mini scule care vin in pachet.

CMC se focuseaza pe masini de epoca sau clasice, dupa cum spuneam, la scara 1:18, dar sunt si mici exceptii pentru scara 1:12 cu si mai putine modele, unde detaliul este mai bine pus la punct. Toate aceste detalii fac ca aceste machete la scara 1:12 sa ajunga la preturi de ordinul miilor de euro. Nici cele la scara 1:18 nu sunt mai prejos, acestea incep de la preturi de aproximativ 300 de euro, pana la 1500 de euro +. Stiu, o sa-mi spuneti ca sunt niste jucarii, cum sa coste atat, dar banuiesc ca daca eram toti in stare sa facem asta, aveam fiecare cate o fabrica de machete, este usor de vorbit din afara business-ului. Pe langa asta, CMC nu face machete in masa, majoritatea sunt editie limitata sau pe comanda si repet, lucrate manual. Mai multe poze cu procesul de constructie, gasim pe site-ul producatorului, aici.

 

 

Pentru ca tot am vorbit de acest producator la general, recent am adus si noi un model deosebit din putinele modele pe care acestia le ofera. Este vorba de un Audi 225 Roadster, de care ramai uimit atunci cand il scoti din cutie. Pe langa ambalare, gandita special ca piesele si macheta sa nu se deterioreze sau macar sa se zgarie pe timpul transportului, acestia ofera un mic atelier in acelasi pachet, prin care poti asambla anumite componente sau poti dezatasa anumite piese, la fel cum faci la masina reala. Spre exemplu, roata de rezerva din partea din spate, cu ajutorului unei mini tubulare din cutie poate fi detasata de masina desfacandu-i prezoanele.

 

 

CMC este un producator destinat colectionarilor care isi doresc ca machetele din colectie sa fie la un anumit nivel de detaliu si calitate, plus exclusivitate si bineinteles pasiunea sa se indrepte catre masinile de epoca sau clasice. Modelul Audi 225 Roadster poate fi gasit pe pagina noastra si se poate vedea in showroom-ul din Bucuresti, iar alte opere de arta ale producatorului, pe site-ul producatorului, aici. Producatorul nu se opreste numai la masini, iar daca tot reproduc totul in detaliu acestia produc si motoare celebre separat. Acestea pot fi vazute aici.