Ar fi foarte multe modele de automobile despre care am putea sa vorbim in comparatii de acest gen, insa acum vorbim despre unul dintre cele mai cunoscute modele auto din istoria auto. Este un model care are aproape 60 de ani si costa astazi mai mult decat modelul abia aparut. Este vorba de Ford Mustang sau mai exact modelul Shelby GT500. Incepand din 1964 de cand a aparut prima generatie a modelului Ford Mustang si pana in 2020 cand exista deja de 5 ani a 6 a generatie, acest model a fost mereu in atentia tuturor. Este ceva diferit, cel putin pentru noi europenii. Daca pentru americani este doar o masina ieftina sport, pentru noi este chiar si acum o masina rara dupa care intorci capul pe strada. Pana la ultima generatie, Ford Mustang nu a fost accesibil pentru Europa, se puteau aduce doar pe comanda sau importate, pentru ca americanii le faceau doar pentru ei, cu motoare mari. Lor nu le pasa, nu prea au treaba cu normele de poluare si benzina la ei e mega ieftina, deci motoarele de 4, 5, 6 litri sunt normale in orice masina americana. La noi insa, putinele exemplare care rulau pe strazi aveau minim motorizare de 3.6 litri benzina. Asta insemna consum mare si impozit de iti cumparai din nou masina in 3-4 ani. Totul s-a schimbat odata cu evolutia tehnologiei cand motoare mari nu au mai fost chiar necesare, insa Mustang-ul este printre putinele modele care inca mai pastreaza acele motoare care definesc cu adevarat un muscle car. Pentru a intra in forma pe piata din Europa, Ford a decis sa puna in compartimentul motor si un motoras mai mic. Spun motoras in comparatie cu celelalte mult mai mari, insa un motor 2.3 turbo de peste 300cp, nu este chiar un motoras, tinand cont ca si AMG-ul care pana acum avea numai motorizari de peste 4 litri, vor fi nevoiti sa treaca la motoare in 4 cilindri.

 

 

Prin aceasta miscare, Mustangurile au inceput sa apara si la noi si chiar au ajuns destul de dese pe strazi, formandu-se chiar si comunitati de Mustang in Romania, ceea ce nu exista pana acum. Cu toate astea, Ford are in oferta si motorizarile acelea mari, pentru ca piata exista clar, iar productia nu mai este doar peste ocean, deci totul e mult mai simplu.

Ca orice producator si Ford are divizii de performanta. Astfel unul dintre cei mai vechi tuneri si producatori auto din industrie se ocupa de modelele de performanta pentru modelul Ford Mustang. Este vorba de Shelby. Shelby a trecut prin multe schimbari de nume in decursul anilor, iar acum in 2020 se numeste Shelby American. Shelby Mustang si-a inceput cariera dupa un an de la aparitia modelului de baza Ford Mustang, lansand prima generatie a acestuia in 1965 cu Shelby GT350. Acesta avea un motor de 4.7 litri V8 care producea 271 de cai putere. Primul model GT500 a aparut in 1967 si avea un motor de 7 litri tot V8 si producea aproximativ 360 de cai putere. Da, pentru tehnologia de astazi un motor atat de mare si o putere atat de mica ridica multe discutii, insa pe vremea aia nu se punea atat de mult accent pe putere, putere pe care nici astazi nu avem unde sa o aplicam. Shelby GT si toate submodelele au trecut la fel ca modelul din baza prin 6 generatii si multe submodele si denumiri.

 

 

Unul dintre cele mai frumoase modele de masini moderne este ultima generatie a modelului Ford Mustang despre ca va spuneam mai sus ca este acum accesibil pentru toata lumea. Cel mai luxos, modern, tehnologic si puternic, dar si scump model de "Ford Mustang" aka Shelbly GT500 din industrie a fost dezvaluit la North American International Auto Show in 2019. Acesta are sub capota un motor lucrat manual denumit "Predator" de 5.2 litri, V8 cu supercharger si produce 760 de cai putere. Este cel mai rapid model auto din segmentul sau, spulberand competitie cu puteri asemanatoare, ca: Chevy Camaro sau Dodge Challenger, ambele desigur in variantele de performanta. Este cu adevarat o masina frumoasa si scumpa. Chiar americanii in review-uri spun ca platesti peste 100.000$ pentru un Ford Mustang, in spirit de gluma desigur, pentru ca nu este chiar un Ford Mustang, nu? Shelby GT500 implineste 53 de ani de excelenta si devine un model legendar in adevaratul sens al cuvantului. Isi mentine aceleasi forme de muscle car, aceleasi motorizari imense, aduse bineinteles la zi cu tehnologia si cu puterea produsa.

 

 

In 2020 am reusit sa aducem foarte multe modele de machete noi, asa cum in urma cu aproape 2 ani am reusit sa aducem pe piata de la noi macheta construibila la scara 1:8 de la DeAgostini, Shelby GT500 din 1967. Da, primul model de Shelby GT500 in varianta construibila cu un detaliu exceptional si o complexitate impresionanta. Printre modelele noi care ne-au intrat pe stoc este chiar modelul 2020 al modelului Shelby GT500 insa la scara 1:18. Macheta este de cea mai buna calitate, foarte detaliata si reproduce foarte precis modelul real. Mustang Shelby GT500 2020 si alte modele le puteti vedea pe site-ul nostru la rubrica Noutati.