Spre sfarsitul anilor '60, Ford lansa un model sport care a schimbat industria auto. Vorbim despre deja clasicul Mustang, model sport coupe care a ramas si in prezent in oferta celor de la Ford, ca masina sport e performanta, cat se poate de accesibila, cel putin in Statele Unite. A fost primul model din aceasta categorie, care a activat ceilalti producatori concurenti spre a lansa concurenta in acest segment. Astfel cativa ani mai tarziu a aparut modelul Chevrolet Camaro si Pontiac Firebird. Pentru ca acestia ofereau mai multe, in aceiasi bani sau chiar mai accesibile, Ford Mustang, desi a avut un start favorabil, a inceput sa scada in vanzari. Astfel Ford a trebuit sa ia mai multe decizii si sa ofere modele mai performante si mai dotate, la preturi asemanatoare. Asa a luat nastere, pe langa binecunoscutul Mustang GT500, modelul Mach 1 428 Cobra Jet.

 

 

Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet a fost lansat în anul model 1969, fiind una dintre cele mai rapide mașini care au purtat vreodată numele Mustang. Cheia a fost motorul V8 Ford Cobra Jet FE de 7.0 litri, capabil să dezvolte 335 CP. Ford a lucrat din greu la crearea unor versiuni mai rapide și tot mai dorite ale modelului Mustang pentru a concura cu rivalii Chevrolet Camaro și Pontiac Firebird. Mustang a creat segmentul de piață al mașinilor de tip pony când a fost lansat în 1964, însă concurența nu a pierdut timpul pentru a ajunge din urmă. Cu al său V8 de 7,0 litri și 335 CP, Mach 1 428 Cobra Jet a fost unul dintre cele mai rapide Mustang-uri cu omologare rutieră construite de Ford până în acel moment. Ford a oferit Mach 1 doar cu caroseria Fastback si modificari estetice ca sa se diferentieze de variantele deja existente. Mach 1 s-a dovedit a fi atât de popular încât Ford a optat să anuleze Mustang GT, deoarece Mach 1 îl depășea în vânzări. Prima generație de Mach 1 a fost produsă din 1969 până în 1970, aceste mașini sunt acum cele mai dorite de colecționari și au fost influența cheie a generațiilor următoare de Mach 1.

 

 

Ford a vândut sute de mii de Mustang-uri în anii 1960, în timp ce ceilalți constructori auto americani se grăbeau să recupereze decalajul, aceștia au realizat că nu trebuiau doar să egaleze Mustang-ul, ci să îl bată. Ford a colaborat cu Carroll Shelby pentru a crea versiunile scumpe Shelby GT350 și GT500 ale Mustang-ului, însă acestea au fost produse în mod obișnuit în număr oarecum limitat. La sfârșitul anilor 1960, era clar că Mustang rămânea în urmă și era nevoie de măsuri drastice pentru a readuce mașina originală pony în vârful dealului. În '69, Ford a lansat Mustang Mach 1, precum și Boss 302 și Boss 429, iar Shelby GT350 și GT500 au fost actualizate. Mach 1 ar fi cel mai bine vândut din această listă, probabil pentru că avea cel mai competitiv preț. S-a vândut atât de bine încât, în primul său an complet de producție, Ford a vândut 72.458 de exemplare. Mach 1 putea fi distins de celelalte Mustang-uri în producție prin ornamentele sale, majoritatea Mach 1-urilor aveau o capotă neagră cu blocaje rapide, o gură de aerisire a capotei, decal-uri Mach 1, un spoiler spate negru și o alta bara frontala. Oferit in mai multe variante de echipare, toate modelele Mach 1 au primit suspensii îmbunătățite, dar si amortizare întărita în față și bare de balansare mai groase pentru a încerca să compenseze masa V8-ului de sub capotă.

Pentru a face publicitate pentru noile Mustang-uri Mach 1, Ford a angajat piloții de curse Mickey Thompson și Danny Ongais pentru a duce trei Mach 1 pe Bonneville Salt Flats - oamenii au fost însărcinați să doboare cât mai multe recorduri de viteză. Acestia au reușit admirabil în această întreprindere, stabilind peste 260 de recorduri de viteză și de anduranță pe o serie de trasee de 500 de mile și 24 de ore.

Istoria modelului este foarte interesanta, astfel modelul Mustang in general aratandu-si suprematia cu care a pornit la drum de-a lungul timpului, fiind si astazi in principiu pe primul loc cand vine vorba de musclecar-uri ramase pe piata. Modelul Mach 1 Cobra Jet a fost reprodus si sub forma de macheta. Acest exemplar iconic vine la scara 1/18 si se poate comanda acum din magazinul nostru in 2 culori: albastru sau portocaliu.