Audi avea candva o masinuta foarte mica, insa diferita fata de restul gamei pe care o oferea la momentul respectiv. Este vorba de Audi A2. Audi A2 a fost un model destul de ciudatel, nu prea a avut succes si il putem defini ca un fel de monovolum de mici dimensiuni. Desi foarte diferit, A2 nu a avut succesul cautat nici ca model, nici ca vanzari, astfel acesta s-a oprit la o singura generatie dupa 5 ani de productie.

Dupa ce Audi A2 a iesit din productie, Audi a ramas descoperit in fata competitiei pe segmentul masinilor subcompacte, iar in 2010 a lansat un nou produs, de data aceasta Audi A1. Chiar daca producatorul a avut o pauza de 5 ani, pana sa lanseze un produs final, Audi a prezentat mai multe concepte incepand cu 2007. Astfel la Tokyo Motor Show a venit cu Metroproject Quattro, conceptul (imagine jos) fiind in 2 usi si propulsie hibrida. In 2008 la Leipzig Auto Mobil International Show au venit cu Audi A1 Project Quattro si tot in acelasi an au prezentat modelul Sportback Concept, care era practic varianta cu 4 usi a celui care urma sa se lanseze sub denumirea de A1.

 

Audi A1 Concept - 59238

 

In 2010 s-a lansat produsul final, o subcompacta micuta, care concura cu VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio si Peugeot 20X. Initial a fost lansat cu 2 usi, iar un an mai tarziu si in varianta cu 4 usi numita Sportback. In principiu este o masina pentru tineri, ideala pentru fete si vine in mai multe variante de motorizari. Cea mai ieftina varianta propune un motor de 1.2 litri cu turbina si poate ajunge la 1.4T cu aproximativ 182cp. Pentru cei care prefera un motor diesel, Audi ofera motorizari de 1.6 litri si 2.0 litri. Fiecare motorizare include sistem Start/Stop fiind de generatie noua. Modelul nostru primeste un facelift in 2015, iar incepand cu 2018, acest ajunge la generatia a 2a. Modelul isi continua cariera in oferta Audi, asa cum subcompacta Audi A2 nu a reusit.

Chiar daca este o masina foarte mica, de oras, fara prea multe pretentii, Audi i-a pregatit si o versiune puternica, care face din gama Audi Sport, Audi A1 Quattro. Pe langa acest model de performanta au existat mai multe editii speciale, printre care si una cu un nume asemanator, Audi A1 ClubSport Quattro, acesta imprumutand motorizarea lui Audi RS3 de 2.5 litru cu turbina si peste 500cp. O masinuta de mici dimensiuni, greutate mica si putere mare... racheta. Varianta mai cuminte a acestui model de performanta imprumuta motorizarea de la Audi S3 si vine cu un motor 2.0T de peste 250cp, desigur ajutati de aceleasi binecunoscut sistem de tractiune integrala Quattro. Audi A1 Quattro primeste foarte multe optionale diferite, atat vizuale, cat si mecanice pentru a o transforma intr-o masina demna de motorizarea pe care o are sub capota.

Audi A1 Quattro 2012, macheta auto, scara 1:18, alb cu negru, DNA Collectibles

DNA Collectibles a reprodus modelul Audi A1 Quattro la scara 1/18 cu foarte multe detalii, sub forma de macheta de tip closed, care sta asezata pe o placuta din fibra de sticla lucioasa. Aceasta macheta se poate vedea si comanda de aici: https://magazinulcolectionarului.ro/audi-a1-quattro-2012-macheta-auto-scara-1-18-alb-cu-negru-dna-collectibles