Predecesorul sau a intrat pe piata in 1935 cand Jaguar se numea SS Cars, iar primul model a fost SS90. A urmat un succesor numit Jaguar 100, iar in 1948 a aparut primul model din seria XK, modelul 120. Sase ani mai tarziu, apare un nou model al acestei serii numit XK140, urmat de XK150 la doar 3 ani dupa. In 1961 Jaguar lanseaza unul dintre cele mai iconice modele ale sale, folosit si de faimosul James Bond in filmele sale, Jaguar E Type. Urmatorul model apare dupa anii '90 si are mai multe coduri de identificare, X100, XK8 si este printre modele moderne.

 

1935 S.S. 90 Prototype » Pendine Historic Cars

 

Ajungem si in prezent (oarecum) si vorbim despre ultimul model al gamei XK, X150. Modelul a fost lansat in 2005 si a trecut printr-un facelift pana in 2014. Jaguar XK este un grand tourer cu doua usi si 2+2 locuri, dar si un portbagaj de tip hatchback. Prima varianta a debutat cu un motor de 4.2 litri V8, urmand ca faceliftul sa primeasca un 5.0 litri V8 cu turbina. XK X150 a fost desenat si conceptu de acelasi designer ca Aston Martin DB7 sau Vanquish, alte masini disponibile in seria James Bond. Grila a fost inspirata din clasicul E Type, pastrand o oarecare asemanare cu linii moderne. Din punct de vedere al puterii XK-ul nou era capabil de undeva de la 300cp pana la peste 550cp in varianta cea mai performanta.

 

1962 Jaguar E-Type Coup | Jaguar type, Jaguar e type, Jaguar e type 1961

 

Pentru ca este un model foarte frumos si nascut pentru performanta si imagine tipica Jaguar, modelul XK a primit si o versiune XKR, care urca performantele foarte sus. Dupa aceasta versiune de performanta, la Geneva Motor Show a aparut o varianta si mai puternica, denumita XKR-S cu o putere maxima de 550cp, evacuare activa si sistem de suspensii de performanta, plus multe optiuni noi ca jante pe 20 cu Pirelli P-Zero. Fiecare versiune a primit si o varianta cabrio pe langa cea cu plafon fix. Pana la finalul carierei sale, ultimul XK a primit si alte editii speciale sau aniversare, insa XKR-S ramane cel mai performant si desigur deosebit de frumos.

 

Jaguar XKR-S - Autowereld.com

 

Acest model a fost reprodus desigur si ca macheta si este o raritate pe strazi, nu stiu daca am vazut maxim 2 la noi in tara, la fel de putine chiar si in varianta standard. Bburago este unul din producatorii care au reprodus o astfel de macheta la scara 1/24 si aceasta se poate comanda de aici: https://magazinulcolectionarului.ro/jaguar-xkr-s-2002-macheta-auto-scara-1-24-albastru-bburago