Initial conceput pentru armata cu numele de Humvee, transformat pe parcurs in Hummer cand a devenit un automobil comercial, acesta a debutat acum aproape 30 de ani. Din 2010 a intrat in faliment, insa povestea sa nu se termina aici.

Primul model de Hummer, H1, a fost bazat pe varianta pentru armata, numita Humvee. Acest H1 era atat de mare, incat in talon era incadrat la categoria autobuze. In realitate ocupa aproape o banda si jumatate, iar la capitolul interior, intre sofer si pasager mai era cel putin spatiu de inca un loc. Pe langa dimensiunile sale generoase, Hummer H1 avea si abilitati off-road extreme. Ca exemplu, rotile din fata erau foarte aproape de partea frontala a masinii, incat cu niste roti mai mari, puteai sa o urci chiar si pe un perete. Initial, Hummer a fost detinut de AM General, urmand sa fie vandut catre Chrysler. Hummer H1 a fost fabricat intre 1992 si 2006 si a avut motorizari din gama GM (General Motors), cu cilindree incepand de la 5.7litri pana la 6.6litri, atat benzina, cat si diesel. In 2006, vanzarile au inceput sa scada, iar reglementarile de emisii si-au spus cuvantul.

 

 

In tot acest timp, a aparut si a doua generatie si a fost vandut in paralel cu prima pana in 2006. Hummer H2 era o varianta moderna a primului model si a fost fabricat intre 2002 si 2009. Acesta venea cu motorizari V8 de 6.0 dar si 6.2 litri pentru ultimele modele. Fata de primul model, H2 folosea tehnologia de ultima generatie oferita de General Motors: climatronic pe 3 zone, volan reglabil din piele cu comenzi, pilot automat, scaune incalzite si electrice, sistem audio BOSE initial cu caseta si mai tarziu cu MP3, etc. Initial au avut vanzari cu mult peste prima generatie, insa acestea au scazut treptat. Hummer H2 cantarea 3 tone, iar cel mai puternic motor oferea aproape 400cp. Acesta a fost ultimul Hummer de dimensiuni mari, cu motorizari tipice americane.

 

 

La fel ca predecesorul sau, Hummer H3 a fost fabricat in paralel cu generatia anterioara. Ba mai mult, productia lui H3 a prins chiar un an din productia lui H1. A fost primul model care nu a mai folosit platforma AM General, ci o platforma imprumutata de la GM, pe care au mai fost construite Chevrolet Colorado si GMC Canyon. La Hummer H3, se poate vedea cu ochiul liber diminuarea proportiilor, devenind un SUV mult mai compact. Printre motorizarile noi, avem: 3.5 litri cu 5 cilindri in linie, care urma sa fie inlocuit de un 3.7 litri. Pe langa acestea a mai existat un motor de 5.3 litri V8 cu transmisie automata. Din punct de vedere al vanzarilor, acestea au fost foarte slabe fata de asteptari. Din 2010, compania Hummer a fost declarata falimentara.

 

 

Anul trecut au aparut primele zvonuri pentru un nou Hummer, General Motors oferind primele zvonuri in aceasta privinta in care aflam ca Hummer-ul este fabricat acum sub brandul GMC. Hummer EV a fost lansat oficial in Octombrie anul acesta, pana atunci fiind oferit catre review-eri si teste, anuntul oficial fiind facut in aprilie. Hummer EV este ultra performant tehnologic si foarte puternic. Ce inseamna foarte puternic? Producatorul declara 1000cp si peste 15000Nm cuplu. Aceste specificatii ar trebui sa propulseze noul Hummer foarte, foarte rapid. In variantele sale EV2, EV2x si EV3x, adica doua motoare cu propulsie spate sau doua/trei motoare cu tractiune integrala, acesta se poata lansa in varianta de baza in 3 secunde. Autonomia pentru un asa monstru de 4 tone, sare de 500km. Un record pe care generatiile anterioare nici nu il visau cu motorizarile de 6.0+ litri. Ca functii importante vorbim despre suspensia pneumatica care il poate ridica foarte multe pentru off-road si puntea spate care vireaza odata cu puntea fata, dar invers fata de cum te asteptai, astfel incat poti iesi cu el mult mai usor din spatii inguste, ca si cum ar face curba ambele punti in aceeasi directie. Deci fata nu mai asteapta si spatele, ci pleaca in aceeasi directie deodata. GMC anunta si un model mai mic a noului Hummer electric.

 

Witness The GMC Hummer EV Rolling In CrabWalk Mode: Video

 

In magazinul nostru se gaseste modelul Hummer H2 in mai multe variante, culori si dimensiuni.