Trebuie sa furi 50 de masini rare sau de performanta si sa dispari pe cat de repede posibil. Cum faci asta? Suntem siguri ca producatorii si scenaristii din 1974 sau 2000 s-au gandit bine la acest masterplan cand au creat filmele "Gone in 60 Seconds". Culmea este ca cel mai vechi dintre filme are in "rol principal" un model mai nou al masinii vedeta. "Gone in 60 seconds" din 1974 are in prim plan un Mustang mai nou ca cel din filmul modern si anume varianta Sportroof din 1973.

Trecand la filmul din 2000, vorbim despre cel mai cunoscut Mustang si in acelasi timp cel mai faimos din lumea filmului, Eleanor. Acum vorbim despre un Mustang din prima generatie, modificat special pentru film. Ca sa ne dam seama de ce a fost de fapt denumit Eleanor, trebuie sa povestim putin din film. Actiunea filmului se invarte in jurul a 50 de modele asa cum am spus si la inceput, totul intr-un plan foarte bine organizat astfel incat toate masinile sa fie furate la timp, aduse in conditii bune si bineinteles, fara politie. Dar cum in filmele de actiune totul se bazeaza pe chestii aproape imposibile, Mustang-ul din 1967 este printre preferatele rolului principal si trebuie sa fie lasat la final. Oameni cu influenta, oameni din cercuri inalte, ii cer lui Randall "Memphis" Raines (Nicholas Cage) sa onoreze aceasta "comanda", altfel ii ameninta fratele si familia. Daca era considerat cel mai bun hot de masini, in actiunea filmului acesta s-a retras din anturaje de genul, dar fratele sau mai mic a continuat activitatea, facandu-l astfel tinta perfecta pentru a-l santaja si convinge pe fratele cel mare care nu are incotro si trebuie sa accepte planul. Deadline-ul este de 72 de ore. Fiind cel mai bun si in principiu cel mai tinut sub observatie infractor din oras, aparitia sa dupa ce s-a retras in anumite locuri aduc de la sine suspiciuni, iar niste politisti mai bagaciosi se tin dupa el pentru a vedea de ce brusc apare in locurile pe care le frecventa inainte. Inca de la inceputul filmului se stie ca Memphis dupa cum ii spune porecla, era innebunit dupa o singura masina, cea pe care o numea Eleanor, adica acest Mustang din '67, unul modificat cu instalatie de NOS si gandit special pentru viteza. Memphis isi aduna o gasca foarte mare de oameni ca sa faca fata planului printre care si actori cunoscuti: Angelina Jolie. Fiecare dintre cele 50 de masini erau denumite cu prenume de fete pentru ca orice fel de comunicare referitoare la acest plan sa nu fie suspicioasa. Lista de masini care trebuiau furate o avem mai jos:

In poza de mai sus il avem pe cel care detine un modelul Eleanor pentru filmul din 2000. Pe parcursul filmului, toata echipa formata incearca si ca in orice film de actiune, reuseste sa fure toate masinile una cate una. Despre Eleanor la un moment dat in film cineva spune ca este "unicornul" lui Memphis si ca explicatie i se da ca este acel cal cu corn in frunte care mereu fuge si niciodata nu poti ajunge la el. Asa se intampla si in cazul masinii, Mustangul Eleanor ajunge sa fie furat la finalul filmului si bineinteles ca Memphis trece prin multe probleme pentru a-l fura, fata de celelalte masini pe care le-au furat fara nici un pic de problema. Finalul vine totusi cu o intorsatura urata, cand ii este livrat si Eleanorul seful clanului care comandase masinile desi a promis ca le va da drumul la final si toate "datoriile" vor fi incheiate, decide sa il omoare pe Memphis si sa distruga Eleanorul. Masina suferise "cateva" avarii pe drumul spre ascunzatoare, fiindca Memphis a trebuit sa sara peste o coloana mare de masini cu ajutorul unei rampe formate dintr-un trailer auto. Stim deja din viata reala ca o astfel de aterizare nu are mai lasa o masina prea functionala, dar ca in orice film masina supravietuieste insa este putin avariata. Dupa o lupta indelungata intre gasca lui Memphis, clanul de raufacatori si politistii bagaciosi, Memphis il salveaza pe unul din politistii care era pe urmele sale si de acolo devin chit, astfel nu il va aresta cum i-a promis la inceput cand l-a vazut ca a reaparut in oras.

In final se strang toti si pentru ca Eleanorul a fost practic distrus in compactor in timp ce se bateau si incercau sa il omoare odata cu masina, fratele sau ii cumpara un Mustang intr-o stare foarte rea, dar functional, iar acestia se imbratiseaza si de aici vedem genericul. Ca in orice film cu final fericit, actorul principal pleaca cu Angelina Jolie si in probabil viitorul Eleanor reconditionat.

De la film la realitate sub forma de macheta, cum zice si titlul. Masina reala a ajuns sa fie foarte scumpa, orice replica a acesteia care a fost facuta vreodata neoficial a fost confiscata, licentele pentru a reproduce un astfel de model chiar si ca macheta sunt scumpe, insa Eaglemoss a ajuns la un acord cu creatorul masinii si astfel aceasta s-a concretizat sub forma de macheta la scara 1/8. Este o macheta impresionanta din metal de aproximativ 60cm si 8gk greutate, cu multe piese functionale si detalii remarcabile, ai spune chiar ca tii masina reala in miniatura in maini. Acest proiect s-a concretizat in Romania prin magazinul nostru si poate fi comandat sub forma de abonament chiar acum. Abonamentul se poate face aici: