Daca esti pasionat de avioane sigur stii cate putin din fiecare, insa majoritatea nu stiu si sigur nu sunt interesati de modelele de avioane cu care zboara sau pe care pur si simplu le vad pe cer. Cei mai cunoscuti de producatori de avioane folosesc modele Airbus si/sau Boeing.

Incepand din 2019, Airbus a fost desemnat cel mai mare producator de avioane din lume, chiar si mai mare decat Boeing. Produce si vinde avioane pentru civili si militare in Uniunea Europeana dar si elicoptere. Divizia pentru avioane civile, de linie are sediul in Franta si sunt produse in mai multe tari din Europa: Franta, Germania, Spania, UK, dar si in China, SUA sau Canada. Cand vorbim despre Airbus putem aminti aeronavele A320 si A380 ca modele de referinta. Diferenta dintre cele doua este foarte mare, la propriu. Unul are 2 motoare, altul are 4, unul poate tranporta maxim 186 de persoane, altul 853. Unul si-a inceput cariera in 1987, altul in 2005.

Airbus vinde avioane catre cele mai mari companii aeriene, iar pe langa cele doua aeronave mentionate producatorul ofera si alte variante de diferite dimensiuni. Companiile aeriene care folosesc Airbus sunt: American Airlines, Lufthansa, Maxicana de Aviacio, Tunisair, Swiss International, CSA Czech, Emirates, Qatar Airways dar si companii mai mici precum Wizz Air.

 

Air France bids farewell to Airbus A380 fleet | International Flight Network

 

Boeing este ceva mai extins in aeronautica, astfel compania americana proiecteaza, produce si vinde, de la avioane, la rachete si sateliti. Producatorul este al doilea cel mai mare producator de avioane din lume si a intrat pe piata in anul 1916, originar din Seattle, insa sediul central este acum in Chicago. La fel ca Airbus si Boeing este impartit in mai multe divizii. Ca modele de referinta amintim 737 si 747, compania concentrandu-se in principiu pe modele mari, dar au in portofoliu si aeronave mai micute pentru a putea concura cu cele de la Airbus.

Companiile aeriene care folosesc Boeing sunt extinse in toata lumea, la fel ca si productia avioanelor propriu-zise. Printre companiile aeriene, amintim: Turkish Airlines, Vietnam Airlines, KLM, Kulula Flying, Cargolux, American Airlines, dar si Tarom sau BlueAir.

 

After a historic run, it's game over for pioneering Boeing 747 - World -  The Jakarta Post

 

Stim ca printre colectionari sunt foarte multi pasionati de avioane, astfel am luat decizia sa colaboram cu unul dintre cei mai mari producatori de machete aeronautice si anume Herpa, astfel pe site-ul nostru veti gasi foarte multe modele maricele ale celor doi producatori, branduite cu cele mai cunoscute companii aeriene. Aeronavele de la Herpa sunt reproduse la dimensiuni de aproximativ 25-30cm.