Este si acum cel mai mare avion care a ajuns in productia de serie, vine din Uniunea Sovietica si si-a inceput cariera aviatica in 1988. Antonov AN-225 Mriya este un avion de transport militar strategic de mare gabarit, care a fost proiectat si construit de Antonov ASTC. Este considerat cel mai mare avion din lume în serviciu activ, ținând cont de performanțele sale deosebite. A fost proiectat într-un timp record de doar 3 ani și jumătate. A fost proiectat pentru a fi utilizat în cadrul programului spațial sovietic, ca un înlocuitor pentru Myasishchev VM-T 'Atlant'. Capabil de a transporta boosterele rachetei 'Energhia' si racheta în sine în încărcătură "captivă", misiunea sa era aproape identică cu aceea a avionului de transport al rachetei americane Discovery.

 

 

AN-225 Mriya este o extensie a precedentului proiect AN-124. Pentru a întruni nevoile noului proiect, acesta a mai primit doua motoare, ajungand astfel la un numar de 6 motoare (3 pe fiecare aripa), structura de rezistență a aripilor îmbunătățită, iar trenul de aterizare a fost mărit la un număr de 52 de roți. Ușa cargo posterioară și rampa versiunii AN-124 au fost eliminate, și ampenajul a fost schimbat de la un singur stabilizator vertical la o coadă dublă cu un stabilizator orizontal supradimensionat. Diferit de AN-124, AN-225 nu a fost destinat pentru transporturi tactice și nu e desemnat pentru operațiuni de rază scurtă. Primul zbor al avionului AN-225 a avut loc la 21 decembrie 1988. La ora actuală un singur exemplar se află în serviciu. Este disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 tone, avand in total aproximativ 640 tone incarcat. Un al doilea exemplar a fost parțial construit la sfârșitul anilor '80, dar nu a fost finalizat din motive financiare. Acesta a fost finalizat la sfârșitul lui 2008. Construirea altor exemplare va depinde de cererea pieței pentru transporturi aeriene de mare gabarit. Viteza maxima cu acest tonaj si cele 6 motoare este de 850km/h, dar poate zbura la o viteza "normala" de 800km/h, iar cu cele 300 tone de combustibil, poate parcurge o distanta de peste 15000km.

 

 

Antonov AN-225 este cel mai greu avion din lume, deși anvergura sa este mai mică decât cea a hidroavionului "Spruce Goose" proiectat de Howard Hughes. AN-225 este de asemenea mai mare decât Airbus A380. In inaltime Antonov AN-225 are 18,1m iar Airbus A380 are 24,1m. Airbus este mai inalt decat Antonov, dar nu poate transporta o greutate ca si cea transportata de Antonov. Anvergura avionului de tip cargo Antonov AN-225 este de 88,4m iar cea a avionului civil Airbus A380 este de 79,8m rezultand ca acesta sa fie mai mare decat Airbus A380. În noiembrie 2004, Federația Aeronautică Internațională a introdus AN-225 în Cartea Recordurilor pentru cele 106 recorduri și a performanțelor aeriene de excepție. Cu toate acestea, pista de decolare necesara pentru a se ridica de la sol, are 3.5km.