Stiai ca a existat candva o Dacia dubita? Dacia a imprumutat inca de la inceputuri din modelele Renault si printre altele a pus sigla Dacia si pe un model mai putin cunoscut: Estafette.

Renault Estafette este modelul principal, iar acesta reprezenta o dubita de mici dimensiuni, usoara, care a fost lansata in anul 1959 si construita pana in 1980. Aceasta folosea motorul racit pe apa Renault Ventoux, iar mai tarziu motorul Cleon-Fonte. Ca sa intelegem mai bine prin ce model este reprezentat asta, va spun ca succesorul sau este Renault Trafic.

Dupa criza datorata post razboi, Renault si Peugeot au fost nevoiti sa produca numai dubite de pana la 1.4 tone, in timp ce Citroen a fost desemnat sa produca, camioane de mici dimensiuni intre 2 si 3.5 tone. Initial au vrut sa incerce cu o motorizare de 845cmc, dar le era teama ca alaturi de o incarcatura de peste 600kg nu va face fata. Astfel au luat un Gutbrod Atlas din Germania, de care auzisera ca face fata unei incarcaturi de 1000kg cu un motor de 645cmc. Au testat aceeasi masina, dar cu motorul lor si au constatat ca face fata fara probleme. Dupa asta, au urmat teste de peste 2 miloane de kilometri pana au lansat produsul final.

 

 

Estafette a fost preluat din termenul italian Staffetta, care inseamna curier. Modelul a fost apreciat imediat, mai ales varianta cu plafon inaltat, iar in 1961 a aparut varianta Alouette cu scaune detasabile care o puteau transforma intr-un camper veritabil.

In 1962 a primit noua motorizare cu 4 cilindri de 1.1 litri urmand ca pana spre finalul carierei sa ajunga si dubita de politie si alte motorizari imprumutate de la Renault 12.

In Romania a aparut abia in 1975, fiind fabricata pana in 1978 sub brandul Dacia. Chiar si asa, este una din cele mai rare Dacia din toata istoria brandului, fiind vanduta in mai putin de 650 de exemplare.

 

 

Producatorul de machete IXO s-a ocupat de reproducerea modelului Estafette la scara 1:43 carosata sub forma de "rulota". Macheta prezinta niste detalii foarte bune si poate fi comandata de aici: https://magazinulcolectionarului.ro/star-autostar-350-1979-macheta-autorulota-scara-1-43-turcoaz-cu-alb-window-box-ixo