Nava militara (sau nava de razboi) este o nava speciala destinata razboiului naval si care face parte din marina militara a unui stat. Aceasta poate fi o nava de suprafata sau una submersibila. Navele de razboi poseda sisteme de arme care le permit sa atace, sa se apere singure sau sa protejeze alte unitati navale. Civilizatiile care au dezvoltat navigatia in bazinul mediteranean (egiptenii, fenicienii si grecii) nu foloseau initial nave specializate pentru razboi, in luptele navale fiind utilizate navele de transport. Denumite generic galere, aceste nave erau propulsate manual, cu ajutorul vaslelor, dar foloseau si vele ca mijloc secundar de propulsie. Primele nave militare, construite si utilizate special pentru luptele navale, au fost realizate de unele polisuri care aveau deja adevarate flote de nave comerciale. Astfel, in secolul al VII-lea i.Hr., Ameinocles din Corint construieste primele trireme, sau „triere”, nave de razboi cu trei randuri de vasle, usoare, rapide si cu calitati manevriere deosebite. Ulterior au aparut si nave cu patru si chiar cinci randuri de vasle. Atena antica a fost prima mare putere navala (in sensul modern al cuvantului), intretinand o flota militara permanenta, in secolul al V-lea i.Hr. Detinand hegemonia in cadrul Ligii de la Delos, a incercat sa impuna aceasta hegemonie asupra intregii lumi grecesti, sprijinindu-se indeosebi pe flota ei de razboi, dar nu a reusit. Secolul al XIX-lea a adus noi si importante inovatii in evolutia navelor de razboi. Noile metode de constructii navale, propulsia navelor cu ajutorul motoarelor cu abur si noile tipuri de proiectile de artilerie au facut ca incepand cu al doilea sfert al secolului XIX sa se poata vorbi despre o predominanta a otelului, aburului si obuzului in marina militara. Prima jumatate a secolului al XX-lea a consemnat dominatia cuirasatului ca principala nava de razboi. Urmas al navei de linie (ca forta de soc pe mari si oceane), cuirasatul a devenit „nava de linie a secolului XX”. Fata de navele blindate din secolul precedent, cuirasatele s-au dezvoltat ca deplasament, grosime a blindajului si forta a artileriei de la bord (prin sporirea numarului de guri de foc si a calibrului acestora). De asemenea, desi mai grele, viteza si manevrabilitatea cuirasatelor a crescut, datorita indeosebi introducerii turbinei cu abur ca principal sistem de propulsie. Perfectionarea navelor militare si a armamentului utilizat de acestea a continuat si dupa incheierea perioadei „Razboiului Rece”.

In domeniul metodelor de propulsie a navelor s-a dezvoltat si perfectionat propulsia nucleara la portavioane si submarine, ceea ce a condus la o majorare substantiala a autonomiei si razei de actiune a acestora. Artileria navala clasica (tunurile), desi mai exista inca la bordul navelor de lupta, este inlocuita treptat de lansatoarele de rachete ghidate nava-nava (similare cu cele sol-sol). Mai mult, unele crucisatoare sunt dotate cu rachete de croaziera, cum sunt cele de tipul Tomahawk⁠(en) (americane) sau Kalibr⁠(en) (rusesti), care pot transporta la tinta focoase nucleare. La bordul submarinelor nucleare se pot afla rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare multiple (sisteme MIRV), care constituie unul dintre cele mai distrugatoare sisteme de armament strategic.

 

Nu ne putem lauda cel putin pentru moment cu nave de lupta mai indepartate de secolul XX, dar o gama variata de nave folosite in anii 1900, sunt in stocul magazinul nostru.

Mentionam astfel 5 dintre acestea:

HMS Ark Royal British Aircraft din 1941. Este un portavion replicat la scara 1:700 de probabil unul dintre producatorii care pun foarte mult accent pe detalii si calitate, Forces Of Valor. Acesta era o nava pe care se transportau si de pe care zburau avioane si facea partea din Armata Roiala, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost construita in Anglia, si terminata in 1938. S-a scufundat insa in 1941 dupa ce un submarin german denumit U-81 a atins-o cu o torpila. Pana in acel moment a primit multe amenintari care din fericire au ratat tinta. Epava a fost descoperita in 2002 de o companie americana care folosea vehicule submersibile automatizate.

 

HMS Ark Royal h85716.jpg

 

Leipzig, crucisatorul german din 1929. A fost un crucisator micu, folosit de armata navala germana incepand cu 1929. Initial a fost folosita pentru patrulare in timpul razboiului civil spaniol si in primul an din cel de-al doilea razboi mondial ca escorta pentru navele de lupta in marea Nordului si marea Baltica. A fost bombardata in decembrie 1939 primind lovitoru majore si a fost terminata abia in 1940 spre final. Au urmat cativa ani in care a fost folosita ca nava de antrenament si pentru a invada Uniunea Sovietica in 1941. Sfarsitul i-a venit in 1944 cand s-a lovit de alta crucisator mai mare, iar reparatiile nu mai erau fezabile.

 

Lot-2275-77 (26867167495).jpg

 

Hamburg, distrugatorul din 1960. Hamburg D181 facea parte din armata germana, fiind nava principala construita dupa razboi. A fost conceputa pentru a parcurge trasee prin marea Baltica. A fost lansat la apa in martie 1960, urmand ca in 1998 sa fie tractata pana in Spania pentru dezmembrare.

 

Alte Hamburg (D 181).jpg

 

Submarinul german U-515 din 1943. A fost construit pentru cel de-al doilea razboi mondial, lansat la apa in 1941 spre final si scufundat in 1944. Acesta a scufundat 23 de nave, a deteriorat alte 2 care s-au scufundat mai tarziu, plus altele care au supravietuit. Acesta a servit timp de 6 interventii fiecare cu defectele si castigurile sale

 

A U.S. Navy boarding party working to secure a tow line to the bow of the captured German submarine U-505, 4 June 1944 (80-G-49172).jpg

 

SMS Gneisenau din 1907. A fost un crucisator blindat, a armatei navale imperiale si folosea armament serios, cu mult mai puternic decat nave construite anterior in acelasi scop. Acesta a fost folosit in multe regiuni si lupte, urmand ca in 1914 sa fie scufundat in batalia din insulele Falkland.

 

SMS Gneisenau before World War I.jpg

 

Cele 5 modele si multe alte si alte nume importante ale istoriei se pot vede urmand linkul: https://magazinulcolectionarului.ro/machete-militare/navale