Cunoscuti initial sub numele de Arma dei Carabinieri, acestia reprezinta jandarmeria Italiei. Agentia fortelor de lege care se ocupa de siguranta si ordinea italienilor alaturi de politie si fortele militare, Carabinieri, fac parte tot din fortele militare, dar pot actiona precum cele de politie.

Inspirata din jandarmeria franceza, agentia a fost creata de King Victtor Emmanuel I pentru a oferi siguranta regatului din Sardinia. Initial de acest aspect se ocupa Dragoni di Sardegna, infiintat in 1726 si era compus din voluntari. Dupa ce soldatii francezi au ocupat Turin la sfarsitul secolutului 18, au fost infiintati si carabinierii roiali, pe 13 iulie 1814. In timpul regimului fascist, Carabinieri au fost desemnati pentru a suprima opozitia in Italia, urmand ca in ce de-al doilea razboi mondial sa functioneze ca forta militara impotriva ocupatiei iugoslave. Dupa razboi, peste 2500 de carabinieri au murit si peste 6500 au fost raniti, din cei 14000 cati au fost initial. De atunci pana in prezent, agentia Carabinieri s-a ocupat de siguranta si de interventiile din Italia, fiind intr-o continua evolutie atat ca dotari, cat si ca eficienta. Incepand cu anul 2000, Carabinieri s-au detasat de armata italiana, devenind o ramura separata a fortelor armate italiene. Chiar si asa, atunci cand este nevoie agentia Carabinieri este folosita si in misiuni ce tin de razboi sau interventii majore.

De-a lungul timpului, agentia Carabinieri a primit nenumarate forme de deplasare, de la motociclete la masini sau de la elicoptere la salupe. O parte din aceste mijloace de deplasare si interventie exista si sub forma de machete. Colectia Carabinieri este pe stocul nostru si este foarte variata. De la modele vechi folosite de carbinieri, pana la cele mai recente, colectia Carabinieri de la Magazine Models, a fost inca de la inceput foarte apreciata. De curand am reusit sa aducem de la furnizorii nostri o parte considerabila din aceasta colectie, dupa lungi asteptari in care nu a existat fizic incat sa o putem achizitiona.

Initial culoarea folosita de agentia Carabinieri era acel verde clasic de armata, datorita faptului pe care l-am povestit putin mai sus, acestia facand parte in totalitate din armata italiana. Dupa ce au devenit agentie independenta, culoarea s-a modificat intr-un albastru inchis, bleumarin si desigur cu trecerea timpului s-au schimbat si modelele folosite.

Printre primele modele din dotarea agentiei, amintim: Fiat Nuova Campagnola AR59 (vehicul de teren, 1959), Ansaldo Lancia 1ZM (automitraliera, 1916, poza jos), Alfa Romeo AR51 (vehicul de teren, 1954), Moto Guzzi Falcone 500 (motocicleta, 1967), Jeep Willys (vehicul de teren, 1947), Alfa Romeo Giulia (1970), Fiat Panda 1000 Fire (vehicul de teren, 1986), Fiat Nuova Campagnola (vehicul de teren ambulanta, 1977). Acestea fac parte din modelele vechi vopsite in culoarea armatei.

 

 

Culoarea actuala folosita de Carabinieri au adus si modele noi, mai apropiate de prezent: Renault Scenic RX4 (2003), Fiat Stilo 1.9 JTD (2001), BMW R850 RT (motocicleta, 2000), BMW F650 GS (motocicleta, 2000), Fiat 238, Alfa Romeo 75, Iveco Turbo Daily, Fiat Ducato Maxi, Moto Guzzi 750 V7, Agusta AB412 BELL (elicopter, 1988), Alfa Romeo Alfetta, Fiat 508 Balilla (poza jos), Alfa Romeo 155, Motovedetta D'Altura Classe 800 (salupa), Land Rover Defender 90, Agusta A109 Power, Alfa Romeo 159.

 

 

In prezent, cele modelele folosite de Carabinieri sunt: Suzuki Jimny, Jeep Grand Cherokee, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, Land Rover Discovery, Peugeot 308 GTI, Lotus Evora S, Seat Leon, Fiat Bravo, Fiat Tipo, etc.

 

Vorbim putin despre modelele mai vechi din dotarea carabinierilor:

Fiat Stilo 1.9 JTD 2001, un model in 4 usi (5 cu haionul), cu cea mai mare motorizare pe motorina oferita (pe benzina a fost o motorizare 2.4 la modelul Abarth). Modelul a avut o singura generatie in cariera sa, inlocuind modelul Brava si avand ca succesor modelul Bravo, care a aparut in agentie mai de curand.

 

 

Renault Scenic RX4 este un minivan frantuzesc care a ajuns in prezent la a 4 a generatie, fiind pe piata din 1996. Cel din dotarea agentiei a fost din a doua generatie, fabricata intre 2003 si 2009. La fel ca in cazul lui Stilo, Carabinieri foloseau cea mai mare motorizare a modelului.

 

 

Fiat Nuova Campagnola folosit si ca ambulanta si ca vehicul de deplasare a militarilor. Modelul a avut doua generatii, fiecare fiind folosita la timpul sau de Carabinieri. Cu motorizari de 1.9 benzina si 1.8 motorina cu 4 cilindri sau mai tarziu cu 2.5, modelul Fiat Nuova a fosst folosit in diverse scopuri de catre fortele militari si carabinieri.

 

 

BMW R850 RT este o motocicleta folosita de carabinieri in cele doua generatii ale sale. BMW este cunoscut pentru motocicletele performante si fiabile, care au si un pret pe masura in acelasi timp. Motorizarea era pe injectie cu o capacitate de 850cmc si 70cp. Tinand cont de marimea motocicletei si greutatea sa, viteza maxima ajungea la aproape 190km/h.

 

 

Clasicele Alfa Romeo 75, 155 si chiar si 159 chiar daca este mai recenta, au fost intotdeauna folosite de Carabinieri, politie si serviciile speciale din Italia. Fiecare dintre ele reprezinta modelul din perioada respectiva a sedanului Alfa Romeo, iar in prezent acestia folosesc modelul de top Giulia Quadrifoglio de 503cp cu motor 2.9 V6 bi-turbo construit de Ferrari. Pe langa aceste modele care au primit numere, predecesorul lor era tot un Alfa Romeo Giulia, folosit si de Carabinieri, care a existat pana in anii 1978. Dupa aceasta perioada, Alfa Romeo a folosit numere pentru modelele sale, intorcandu-se recent la denumiri.

 

 

Ansaldo Lancia 1ZM este o masina de razboi folosita de Carabinieri in timpul celui de-al 2 lea razboi mondial, desi a fost construita in timpul primului razboi mondial, razboi in care nu a fost folosita foarte mult. Era un vehicul blindat cu turela pentru mitraliere in partea de sus. Au fost construite in 120 de bucati si cantarea 3.7 tone. Motorul avea 4.4 litri si 70cp.

 

 

Ca si in prezent, Carabinieri au folosit mereu Land Rover. Land Rover Defender si Discovery sunt pe lista modelelor folosite de agentie si sunt cele mai mari masini de teren din dotarea acestora. Land Rover este cunoscut pentru suv-urile de mari dimensiuni, dar si pentru motorizarile generoase. Land Rover Defender este un model care si-a pastrat forma din 1990 pana in 2016, fiind imbunatatit treptat, pe aceeasi reteta ca G Class de la Mercedes. Diferenta este ca modelul precedent nu a ajuns sa fie foarte diferit, ci a pastrat o buna parte din tehnologia veche si design-ul neschimbat. In 2016, Land Rover a decis sa elimine modelul, pentru ca fiind intrecut de alte modele ca dimensiuni si motorizari, nu isi mai avea locul. Treaba s-a schimbat cand in 2020, acestia au decis sa reinvie modelul cu unul modern.

 

 

Carabinieri nu ruleaza doar pe uscat, ci folosesc si deplasare pe apa. Una din salupele folosite de carabinieri este Motovedetta D'Altura Classe 800 Carabinieri. Salupa este in serviciul carabinerilor din 1998 si foloseste motoare diesel IVECO. Ca macheta este reprodusa foarte precis si detaliat, la scara 1:100.

 

 

De pe uscat si apa, carabinierii folosesc si transport aerian cu modele de elicoptere de la Agusta. Agusta AB412 din 1988 si A109 Power din 2003, sunt doua din modelele folosite de acestia. Modelul AB412 este construit dintr-un BELL 212 si are 412cp, in timp ce modelul din 2003, Agusta A109 este mai mic si are o putere de 560cp din doua motoare. Ambele modele sunt reproduse la scara 1:72.

 

 

Fiat 238 este o dubita fabricata intre 1967 si 1983 si a folosit motorizari de 1.2 si 1.4 litri si este predecesorul lui Fiat Ducato. Fiat 238 a fost folosit de Carabinieri ca ambulanta, aceasta avand doar 950kg. Fiat Ducato a fost si el folosit de carabinieri in varianta Maxi cu prima generatie. Fiat Ducato are la activ 3 generatii, ultima fiind fabricata din 2006.

 

 

Motocicletele folosite de Carabinieri au fost si de la Moto Guzzi, un producator italian care s-a lansat din 1921. Acesta produce si acum motociclete pe acelasi stil vintage, naked, cafe racer. Moto Guzzi Falcone 500 si 750 V7, 1966 si respectiv 1967, sunt modelele folosite de Carabinieri. Acestea aveau motorizari de 500cmc, 750cmc si pana la 45cp.

 

 

Toate aceste modele se pot vedea in showroom-ul nostru din Bucuresti, se pot comanda pe site urmand linkurile, alaturi de poze si mai multe detalii. Mai jos avem si un filmulet de prezentare, pe canalul nostru de Youtube: